eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Akik önként vállalták az élve eltemetést

A második világháború egyik legszigorúbban őrzött titka volt, de most fény derült rá: a britek azt tervezték, hogy hat embert "temetnek el" Gibraltár egyik barlangjában, ha a németek elfoglalnák a stratégiai jelentőségű földdarabot. Az önkéntesek dolga az lett volna, hogy rádión jelentsék a németek csapatmozgásait.

Az akcióra kiválasztott hat ember közül ma már csak egy van életben, a történészek az ő segítségével igyekeznek rekonstruálni a Kereső hadműveletet (Operation Tracer).

A 92 éves, Prestonban élő Bruce Cooper elmondta: egy nap telefonhívást kapott, majd ennek nyomán találkozott egy rangidős orvossal - ő maga fiatal orvosként a haditengerészetben szolgálat - aki azt mondta neki: egy orvost keres egy különleges feladatra.

A tiszt igent mondott, és egy szintén orvos ismerősével együtt vállalta a feladatot. A különleges csapatba rajtuk kívül négy embert választottak ki: az akciót vezető tisztet, valamint három haditengerészt, akiknek a rádió kezelése volt a feladata.

A csapatot még az elutazás előtt figyelmeztették, hogy akár egy évet is a föld alatt kell majd tölteniük. Õk ugyanakkor azt is tudták, hogy akár tovább is a barlangban kell majd maradniuk.

A csapat két és fél évig élt titokban Gibraltáron, felkészülve arra, hogy bármelyik pillanatban elfoglalják helyüket a földalatti megfigyelőteremben.A szupertitkos tervet végül is nem kellett megvalósítani, mivel a németek tervezgették ugyan Gibraltár megtámadását, de végül nem hajtották végre a hadműveletet.

Nem utolsósorban azért, mert ehhez szükségük lett volna Spanyolország támogatására, Franco, az ország fasiszta diktátora azonban olyan feltételekhez kötötte a háborúba lépését, amit a németek nem akartak teljesíteni (például a spanyol hadsereg felfegyverzése a legmodernebb fegyverekkel és hatalmas élelmiszer-szállítások).

Adolf Hitler egyébként sem volt elragadtatva Francótól, találkozójuk után például kijelentette: inkább kihúzatja három fogát, mint hogy még egyszer tárgyalnia kelljen a spanyol vezetővel.

A háború végén a britek feloszlatták a hatfős csapatot, amelynek tagjai ezután civil foglalkozásukat űzték, és egy kivételével a sírba vitték a gibraltári titkot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×