eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tanulmányokat cenzúrázott a Fehér Ház?

A Bush-kormányzatot azzal vádolják, hogy rendszeresen befolyásolta az adminisztrációhoz tartozó klímakutatókat, hogy megsemmisítsék a terhelő anyagokat a globális felmelegedésről.

A tudósok egy keddi kongresszusi meghallgatáson úgy fogalmaztak, a Fehér Ház nyomást gyakorolt rájuk, hogy ne szerepeljenek a klímaváltozásra utaló kifejezések a tanulmányokban, és korlátozta még a téma említését is. A kormányzat így akarta elkerülni, hogy politikai vita kerekedjen abból, hogy ellenzi az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának kötelező ellenőrzését.

Az amerikai kormányzat beleszólása arra is kiterjedt, hogy meghatározza a globális felmelegedés, illetve a klímaváltozás kifejezések használatát - állították a kutatók. A kormányszerveknél dolgozó tudósok közel fele állította, hogy azt az utasítást kapta, ne szerepeljenek tanulmányaikban ezek a szavak.

Rick Piltz, a klímaváltozással foglalkozó tudományos program korábbi munkatársa úgy vélekedett, a Bush-kormányzat ezen gyakorlata miatt a tudósok öncenzúrát alkalmaztak. Mint mondta, maga is megdöbbent a politikai befolyás mértékén, hiszen gyakorlatilag felügyelték a munkájukat.

Egy felmérés szerint a kutatók 46 százaléka ismerte el, hogy figyelmeztetést kapott a szóhasználat kapcsán, 43 százalékuknak javítottak a szövegein, míg a tudósok 38 százaléka tud arról, hogy információkat húztak ki a tudományos munkákból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×