INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

Flopi? Mi az?

Infostart

Alig több mint harminc évvel megjelenése után valószínűleg megszűnik a flopilemezek forgalmazása. A mai számítógépek nagy része már nem is rendelkezik flopimeghajtóval.

A PC World számítógépes szaklap szerint megszűnik a flopiforgalmazás, ha kifogy a boltok jelenlegi készlete: a felhasználók egyre szívesebben használnak CD-t, DVD-t vagy USB-s memóriaeszközöket adataik tárolására.

"A flopimeghajtó hangja olyan szorosan összekapcsolódik majd a XX. századi számítástechnikával, min a betárcsázós internetes modemeké" - mondta a lap egyik munkatársa.

A változás elsöprő: a flopi meglehetősen régimódinak tűnik a több százszor vagy akár ezerszer nagyobb kapacitású pendrive-ok mellett.

Míg a hagyományos, 3.5-ös flopiemez 1,44 megabyte-nyi adatot, azaz legfeljebb néhány fényképet képes tárolni, addig egy CD 700 megabyte-nyit, egy DVD pedig 8,5 gigabyte mennyiségűt. Ez utóbbi körülbelül hatezerszer nagyobb tárolókapacitással rendelkezik.

Régi darab

1998-ban még közel kétmillió flopit adtak el, a kereslet azóta ennek egyharmadára csökkent: a mai számítógépek 98 százaléka már nem is rendelkezik flopimeghajtóval.

A flopi használata a '80-as, '90es években elkerülhetetlen volt a szoftverek és adatok tárolásában, szállításában. Az első, csaknem 20 centiméter átmérőjű, mágneses vas-oxiddal borított discet 1971-ben dobta piacra az IBM. A 3.5-ös lemezt a Sony vezette be 1981-ben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018