INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Bármerre néztek, mindehol csontvázak voltak

Infostart

Felbecsülhetetlen értékű őskori fosszíliákat találtak a kutatók Ausztráliában: a csontvázak közt 23 kengurufajt is felfedeztek, amelyek közül nyolc eddig teljesen ismeretlen volt.

A 400-800 ezer évvel ezelőtt élt állatok maradványait mészkőbarlangokban találták a kutatók Ausztrália déli részén, a Nullabor-síkság alatt.

Az állatok valószínűleg olyan nyílásokon zuhanhattak a sivár síkság alatti mélybe, amelyek az évezredek során időről időre feltárultak. Egy részük azonnal elpusztult, de sok közülük túlélte a húsz méteres zuhanást és a kijutásért küzdve hullott el a sérülései vagy az éhezés miatt.

Összesen hatvankilenc fajt találtak a tudósok a három mészkőbarlangban, többek között kengurukat, erszényes oroszlánokat, gyíkokat és madarakat. A kenguruk között volt patkány méretű, de három méter magas óriás is.

Lélegzetelállító és megrendítő

A kutatók elképedtek, amikor felfedezték a barlangokat, ahol az állatok fosszíliái csodálatos épségben maradtak meg.

"Leereszkedni a mélybe, és úgy látni egy erszényes oroszlánt, ahogy az évezredekkel ezelőtt elpusztult, egyszerűen lélegzetelállító" - mondta az egyik tudós.

"Bárhová néztünk, mindenhol állatok csontvázát láttuk. A sötétben ülve egy állat maradványai mellett átéreztem, milyen lehetett számára lezuhanni és beszívni az utolsó lélegzetet. Megrendítő" - mondta egy másik kutató.

Képesek voltak alkalmazkodni

A mai Nullabor-síkság nem sokat változott az évezredek során, csupán a növényzet lett gyérebb: a most felfedezett állatok életében még fák borították, most azonban csak libatopot meg más gyomokat látni.

A mostani lelet is azt bizonyítja, hogy Ausztrália hatalmas faunával rendelkezett: a parányi lények mellett éltek itt négyszáz kilogrammos gyíkok is.

Ám míg a többiek képviselői ma is megtalálhatók, az erszényes farkas a pleisztocén korban teljesen kipusztult. A tudósok nem tartják valószínűnek, hogy a klímaváltozás vetett véget életüknek, hiszen rendkívül alkalmazkodóak voltak. Lehetséges, hogy az ember vadászta le mindet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018