eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyszerre lett anya és apa a szűz varánusz

Kikeltek a szűz komodói varánusz tojásai: a kis gyíkok a veszélyeztetett faj megmentői lehetnek.

Világra jöttek a chesteri állatkert Flora nevű komodói sárkányának utódai. A gyík még májusban ásta be tizenegy tojását a földbe. Az embriók közül három elpusztult, ők "adták" az alapanyagot a genetikai tesztekhez.

A már kikelt öt, fekete-sárga színű "sárkányfiókát" sáskákkal és tücskökkel etetik, három testvérük még inkubátorban, tojásba zárva várja, hogy elérkezzen az ő idejük is.

Anya és apa is

Flora párosodás nélkül rakta le megtermékenyített tojásait: a tudomány ezt a jelenséget parthenogenesis, szűznemzés néven ismeri. A tudósok megfigyelték már rovaroknál, például méheknél, valamint mintegy 70 gerincesnél.

Egyes gyíkok nőstény egyedei képesek reprodukálni fajukat hím nélkül is. A szűznemzéssel született utódok nem klónok, habár genetikailag tökéletesen hasonlítanak anyjukra.

Nem érdekli a felhajtás

Az állatkert egyik munkatársa, Kevin Buley elmondta: Flora nem törődik kicsinyeivel, a dolgozók azonban nagyon örülnek az első náluk született, harapós csöppségeknek.

A most még alig 50 centiméteres és 113 grammos sárkánykölykök, akiknek még nem találtak nevet gondozóik, három méteresre és száz kilogrammosra nőnek majd.

Világra jövetelük örömteli esemény, hiszen fajuk a kihalás szélén áll, alig négyezer példány él Délkelet-Ázsia három szigetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×