INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Egyszerre lett anya és apa a szűz varánusz

Infostart

Kikeltek a szűz komodói varánusz tojásai: a kis gyíkok a veszélyeztetett faj megmentői lehetnek.

Világra jöttek a chesteri állatkert Flora nevű komodói sárkányának utódai. A gyík még májusban ásta be tizenegy tojását a földbe. Az embriók közül három elpusztult, ők "adták" az alapanyagot a genetikai tesztekhez.

A már kikelt öt, fekete-sárga színű "sárkányfiókát" sáskákkal és tücskökkel etetik, három testvérük még inkubátorban, tojásba zárva várja, hogy elérkezzen az ő idejük is.

Anya és apa is

Flora párosodás nélkül rakta le megtermékenyített tojásait: a tudomány ezt a jelenséget parthenogenesis, szűznemzés néven ismeri. A tudósok megfigyelték már rovaroknál, például méheknél, valamint mintegy 70 gerincesnél.

Egyes gyíkok nőstény egyedei képesek reprodukálni fajukat hím nélkül is. A szűznemzéssel született utódok nem klónok, habár genetikailag tökéletesen hasonlítanak anyjukra.

Nem érdekli a felhajtás

Az állatkert egyik munkatársa, Kevin Buley elmondta: Flora nem törődik kicsinyeivel, a dolgozók azonban nagyon örülnek az első náluk született, harapós csöppségeknek.

A most még alig 50 centiméteres és 113 grammos sárkánykölykök, akiknek még nem találtak nevet gondozóik, három méteresre és száz kilogrammosra nőnek majd.

Világra jövetelük örömteli esemény, hiszen fajuk a kihalás szélén áll, alig négyezer példány él Délkelet-Ázsia három szigetén.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018