eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Új remény az egyik legveszélyesebb rák elleni harcban

Sikeresen teszteltek egy új, rák ellen kifejlesztett gyógyszert egy amerikai kórházban. A szer hatására megállt a tumorok növekedése, sőt, a betegek többségénél jelentősen csökkent a kiterjedése.

A Cancer Cell című szakfolyóiratban ismertetett kísérletben 16 olyan beteg vett részt, akiknél glioblastoma agydaganatot állapítottak meg, és a tumor nem reagált a hagyományos - sugárterápia, kemoterápia, sebészet - kezelésekre.

A szóban forgó rákfajta az egyik legagresszívabb, a glioblastomával diagnosztizált betegek életkilátásai általában nagyon csekélyek, az esetek többségében még a fél évet sem érik el.

Az egyik Massachusetts állambeli kórházban az AZD2171 jelű gyógyszert alkalmazták. A szer megakadályozza, hogy a tumor vérereket hozhasson létre, amelyekre a vér-, végső soron az oxigén- és tápanyag-ellátáshoz van szüksége. Ennek hiányában képtelen tovább fejlődni, majd elkezd elhalni.

Óvatos optimizmus

A kísérletbe bevont beteg kétharmadánál a vizsgált időszakban legalább 25 százalékkal csökkent a tumor mérete, az emberek felénél pedig legalább 50 százalékkal lett kisebb a daganat.

Az is biztató, hogy a tumor vérellátása sokkal normálisabb lett, ami esélyt ad arra, hogy jobban reagál a hagyományos kezelésekre is.

A kutatók mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy az eddigi eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert kevés ember vett részt a kísérletben, amely viszonylag rövid ideig tartott.

Egyelőre nem tisztázott az sem, hogy a gyógyszer milyen mértékben javíthatja a betegek életkilátásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×