eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egészségesebb kutyát tartani, mint macskát

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a kutyatartás pozitív hatással van a gazdák egészségére, de brit tudósok most azt is megállapították, hogy az ebek ebbéli képessége felülmúlja a macskákét.

A belfasti Queen's University kutatói számos korábbi vizsgálati eredmény összevetése után úgy találták, hogy a kutyatartóknak alacsonyabb a vérnyomása és kisebb a koleszterinszintje, mint az átlagos népességé.

Részben ennek köszönhetően a kutyatulajdonosok kevesebbszer gyengélkednek, és súlyos betegség is kisebb eséllyel dönti le őket a lábukról.

A kutyák további haszna, hogy segíthetnek az olyan súlyos betegségekből való felépülésben, mint például a szívinfarktus, és előre jelezhetik az epilepsziás rohamokat is.

Sétáltatás és barátok

A British Journal of Health Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint részben a kutyasétáltatás a magyarázat a kedvező hatásra. A kutatást vezető Deborah Wells ugyanakkor elismerte, hogy nincs egyértelmű magyarázat a kedvező hatásokra.

Szóba jöhet, hogy az ebek segítenek túltenni magunkat a stresszen, és különösen az idősebbek számára fontosak lehetnek a más kutyatulajdonosokkal kialakuló barátságok, ismeretségek is.

A kutyákról való gondoskodásnak más értelemben is lehet haszna: az idősebbek akkor is érezhetik, hogy szükség van rájuk, amikor a gyerekek már elköltöztek hazulról.

Egyes esetekben a kutyák által nyújtott szociális támogatás nagyobb lehet, mint amit egy másik ember képes nyújtani - állapította meg June McNicholas pszichológus.

A tudósok azt is kimutatták, hogy a kutyák egészségre gyakorolt pozitív hatása nagyobb, mint a macskáké.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×