eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az evéstől az autóbalesetig: nem babona a Hold hatalma

A néphagyomány rengeteg hatást tulajdonít a Holdnak az elmebajtól a balszerencséig, amelyeket a tudomány több évszázadon át a babonák közé sorolt. Most úgy tűnik, hogy a tudósok egy része felülvizsgálta ezt az álláspontot.

A legújabb kutatási eredmények szerint a Hold nemcsak a tengerjárásra, hanem az emberekre is hatással van az általános hangulattól az urológiai problémákig, az autóbalesetektől a hormonháztartásig.

A Leeds egyetem kutatói új vizsgálatokat is folytattak a témában, emellett összevetették ötven korábbi tanulmány és kísérlet eredményét is.

Egy érdekes megfigyelés Pozsonyból származik: az egyik egészségügyi intézet 22 évre visszamenő adatai szerint a köszvény- és asztmarohamok az új- és a telihold idején jelentkeznek a legnagyobb intenzitással.

New Yorkban 140 ezer születés adatait elemezve visszatérő rendszert fedeztek fel a 29,53 napos holdciklusnak megfelelően, amelyben a termékenységi csúcs az utolsó negyedre esik.

Egy floridai tanulmány szerint a legtöbb gyilkosság és súlyos bűncselekmény telihold idején történik. Ezt az eredményt egy másik hasonló megfigyelés is alátámasztja.Az autóbaleseteket elemezve kiderült, hogy teliholdkor történik a legkevesebb, míg az azt megelőző két napban a legtöbb. A balesetek jóval gyakrabban történtek a Hold növekvő, mint a csökkenő szakaszban.

Egy másik tanulmány 800 urológiai beteg hároméves adatiból azt a következtetést vonta le, hogy a vizelettartási problémák sokkal gyakrabban fordulnak elő újhold idején, mint a holdciklus bármely más szakaszában.

Georgia állami egyetemének kutatói azt is bebizonyították, hogy a Hold az étkezési szokásokat is befolyásolja: 694 felnőtt adatai alapján arra jutottak, hogy telihold idején 8 százalékkal több ételt, és 26 százalékkal kevesebb alkoholt vettek magukhoz az újhold idejéhez képest.

A példákat még hosszan lehetne sorolni, egy idő után azonban inkább a kutatók is arra koncentrálnak, hogy minek köszönhető a hatás.

Egyesek az égitest gravitációs hatására tippelnek, néhány új eredmény szerint viszont inkább a hormonháztartáson keresztül befolyásolja az emberek életét.

Az egyértelmű magyarázat még várat magára, de így is egyre többen sürgetik, hogy a rendőrségi és orvosi gyakorlatban vegyék figyelembe a Hold változásait.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×