eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szenzációs videó a magánűrhajó tesztrepüléséről

Nyilvánosságra hozta Blue Origin civil űrkutató cég azt a videofelvételt, amelyen saját fejlesztésű űrhajójának tesztrepülése látható.

A Goddard nevű, kúpformájú jármű a felvételek szerint mintegy 85 méter magasra emelkedett a Föld felszínéről, majd 25 másodperc múlva visszaereszkedett oda.

A tesztre 2006 novemberében került sor Texasban, de egyéb részletet még nem közöltek.

A most közzétett képek az elsők, amelyek a céget alapító Jeff Bezos engedélyével nyilvánosságra kerülhettek.

Azon dolgozunk, türelmesen, lépésről lépésre, hogy csökkentsük az űrrepülés költségét, elérhetővé téve azt sok ember számára - írta a cég honlapján Jeff Bezos.

A küldetés megvalósítása még hosszú időt vesz igénybe, de módszeresen haladunk - tette hozzá.

Jeff Bezos 2000-ben alapította a Blue Origint, azzal a céllal, hogy kifejlesszen egy függőleges fel- és leszállásra képes járművet, amely utasait az űrbe juttatja.

A kereskedelmi jellegű utak indításának időpontjáról ugyan még nem beszéltek, de egy dokumentum, amelyet az Amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal hozott nyilvánosságra, 2010-re teszi azt.

A most bemutatott videofelvétel szerint a cég előtt még sok fejlesztőmunka áll. Az alapító reményei szerint sikerül toboroznia egy olyan mérnökcsoportot, amely javít a rakéta ma kissé retrós külsején, és növeli a szerkezet által megtett út hosszát és időtartamát.

Lapozzon, a filmet megnézheti a következő oldalon!Jeff Bezos a tesztről azt mondta, hogy "hasznos és szórakoztató" volt, amelyet barátaival, családjával és a mérnökök egy csoportjával nézett végig.

Az én összes feladatom az volt, hogy kinyissam a pezsgőt - tette hozzá.

A Blue Origin az egyike azoknak a magáncégeknek, amelyek saját űrhajó építésén dolgoznak.

Sir Richard Branson tavaly szeptemberben mutatta be annak a rakéta meghajtású szerkezetnek a makettjét, amely a reményei szerint hat utassal és két pilótával a fedélzetén 140 kilométer magasra emelkedhet majd.

A járművet a SpaceShipOne alapján tervezték, amely 2005-ben megnyerte az Ansari X-díjat, azt a kitüntetést, amelyet civil űrrepülés úttörőinek tűztek ki. Az űrjármű első utasával 2009-ben emelkedhet fel a Földről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×