INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

Vegyipari cég pénzelte titokban a híres rákkutatót 20 éven át

Infostart

Egy világhírű brit tudós "elfelejtette" nyilvánosságra hozni, hogy egy vegyipari cég tanácsadójaként is dolgozott 20 éven át, miközben a vegyiparban használt anyagok rákkeltő hatását tanulmányozta.

Sir Richard Doll, a tavaly elhunyt neves kutató, aki megállapította, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, jelentős tanácsadói fizetést kapott a '80-as évek közepén a Monsanto nevű cégtől, egy akkori vezető vegyipari vállalattól, amely azóta genetikailag módosított terményeiről vált ismertté.

Abban az időszakban, amikor a Monsanto tanácsadóként fizette, Sir Richard készített például egy tanulmányt ausztrál megrendelésre az Agent Orange nevű gyomirtó szerről, amelyet a Monsanto gyártott és az Egyesült Államok a vietnámi háborúban használt a dzsungelek lombtalanítására.

Sir Richard tanulmányában azt állította: nincs bizonyíték arra, hogy a vegyszer rákot okoz.

15 ezer font a vinil-klorid tisztázásáért?

A Guardian által látott dokumentumokból az is kiderül, hogy Sir Richard 15 ezer fontot kapott a Chemical Manufacturers Association nevű vegyipari szervezettől és két cégtől, a Dow Chemicals-tól és az ICI-től egy tanulmányért, amely nagyrészt - a májrák kivételével - tisztázta a műanyagokhoz használt vinil-kloridot a rákkeltő hatás vádja alól.

Az Egészségügyi Világszervezet nem értett egyet a kutató végkövetkeztetésével, amelyet a gyártó cégek arra használtak fel, hogy több mint egy évtizeden át "megvédjék" alapanyagukat.

A most nyilvánosságra került információk minden bizonnyal felerősítik majd a vitát azok között, akik támogatják Sir Richard Doll nézeteit, és úgy vélik, hogy a modern életvitel okozza a rákos megbetegedések számának növekedését, illetve azok között, akik úgy gondolják, hogy a vegyszerek és a szennyező anyagok miatt több a rákos megbetegedés."Richard Doll nem titkolta kapcsolatát a vegyiparral"

Sir Richard Peto oxfordi járványügyi szakember, aki közeli munkatársa volt Sir Richard Dollnak, úgy véli: ezek a vádak azoktól származnak, akiknek hasznuk származik Sir Richard tekintélyének lerombolásából.

Sir Richard Doll mindig is nyíltan kezelte kapcsolatát a vegyiparral, és minden onnan származó bevételét az általa alapított oxfordi posztgraduális intézetnek, a Green College-nak adta - hangsúlyozta volt kollégája.

A Sir Richard Doll rákkutatásait nagy részben finanszírozó Cancer Research UK orvosigazgatója, John Toy úgy véli, hogy akkoriban más idők jártak, így a megfelelő kontextusban kell nézni az ügyet.

Akkoriban, amikor Sir Richard tanulmányokat publikált, még nem volt automatikus a potenciálisan ellentétes érdekeltség feltüntetése.

"Richard Doll hatalmas szolgálatot tett a közegészségügynek, és milliók életét mentette meg. Az ő úttörő munkája - amellyel megállapította a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot - alapozta meg a dohányzás okozta halálok elleni küzdelmet" - hangsúlyozta John Toy professzor.

"Az átláthatóság a legfontosabb"

Lennart Hardell svéd professzor szerint ugyanakkor mindennél fontosabb az átláthatóság.

"Semmi baj nincs azzal, ha egy tudós tanácsadó egy cégnél, bármilyen cégnél, de ezt fel kell tüntetni minden tanulmányban, amelyet az illető publikál" - véli az orebrói egyetemi kórház professzora, aki szerint Sir Richard munkájának következményeként máig alábecsülik a vegyszerek és kémiai anyagok szerepét a rák kialakulásában.

A tavaly elhunyt Sir Richard papírjai között - amelyeket a Wellcome Alapítvány könyvtárában őriznek - megtalálható egy, a Monsantóval aláírt szerződése. Az 1986. április 29-én kelt dokumentum egy évvel meghosszabbítja az 1979. május 10-éig visszanyúló tanácsadói szolgáltatásról szóló szerződést.

"Ezen meghosszabbítás egy éves periódusa alatt tanácsadói díját napi 1.500 dollárban állapítjuk meg" - olvasható a dokumentumban.

A Monsanto úgy nyilatkozott: nem tudják, hogy pontosan mennyi munkát végzett Sir Richard a cég számára, de igazságügyi szakértőként dolgozott a Monsanto egyik vegyipari leányvállalatának, a Solutiának még 2000-ben is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018