INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

A pszichopata előtt hiába sikít az ember

Infostart

A pszichopaták agya nem úgy működik, mint a többi emberé: kisebb az aktivitás az agyuknak abban a részében, amely az arcra kiülő emberi érzelmek felismeréséért felelős. Különösen kevéssé reagálnak a félelmet tükröző arcokra - derült ki brit kutatásból. A tudósok szerint ez részben megmagyarázhatja a pszichopaták viselkedését.

A pszichopata bűnözők agresszív emberek, antiszociális viselkedéssel és az érzelmi empátia teljes hiányával. A legszörnyűbb bűntettek elkövetésére is képesek, anélkül, hogy bármiféle bűntudatot, vagy megbánást éreznének.

A Kings College London Pszichiátriai Intézetének kutatói azt az elméletet tesztelték, miszerint azért nem mutatnak empátiát a pszichopaták, mert nem ismerik fel a félelem és a fájdalom megnyilvánulásait.

A kísérletek során hat pszichopatának és kilenc egészséges önkéntesnek különböző érzelmeket tükröző emberi arcokról készült képeket mutattak.

A boldog arckifejezésekre megnövekedett aktivitás jelentkezett az agy arcfelismerésért felelős részein mind az egészséges, mind a pszichopata kísérleti alanyoknál. Utóbbiaknál azonban kisebb volt a növekedés.

A félelmet tükröző arcoknál ugyanakkor a pszichopaták agyi aktivitása csökkent ahhoz képest, mint amit semleges arcoknál produkált az agyuk, míg az egészséges önkénteseknél ugyanolyan emelkedés volt tapasztalható, mint a boldogságot sugárzó arcoknál.

A kutatók szerint az a tény, hogy a félelem és a fájdalom jeleit nem ismerik fel, és így azokra nem is reagálnak a pszichopaták, megmagyarázhatja, hogy miért nem működik náluk a másoknak fájdalmat okozó viselkedés blokkolása.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018