eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A száraz orgazmusé a jövő

A tablettás fogamzásgátlás hagyományosan a nők területének számít, ám néhány éven belül megváltozhat a helyzet. Brit tudósok előrehaladott kutatásokat folytatnak olyan molekulákkal, amelyek hatására a férfiak a megtermékenyítés kockázata nélkül élvezhetik a szexuális együttlétet.

Az elképzelés tekintélyes múltra tekint vissza, és jelenleg is több fajta férfi fogamzásgátló tabletta van a fejlesztés különböző fázisaiban.

A remélt eredmény a legtöbb szernél ugyanaz: az úgynevezett száraz orgazmus, vagyis a férfiak teljes értékű kielégülést élnek át, ugyanakkor nem távozik ondó a szervezetükből.

Izraeli gyógyszerkísérleteknél figyeltek fel arra, hogy a magas vérnyomás és a skizofrénia kezelésére alkalmazott egyes hatóanyagok mellékhatásként blokkolják a férfiak ejakulációját.

Ennek oka, hogy a molekulák ellazítják azokat az izmokat, amelyek összehúzódása normál esetben kiváltja az ondó kiürülését. A jelenleg vizsgált hatóanyagok 12-24 óráig biztosítják ezt a hatást.

Az izraeli kísérletek során talált hatóanyagok azonban messze vannak még az alkalmazhatóságtól: az egyik álmosságot, a másik szédülést okoz.

A kutatók célja jelenleg az, hogy kiküszöböljék ezeket a hatásokat, valamint elérjék, hogy csak a kívánt izmokra terjedjen ki az ellazulás.

A londoni King's College kutatói már 17 éve foglalkoznak a témával, és szerintük még legalább öt év telik el, amíg az első készítmény a patikákba kerülhet, jelenleg még a megfelelő fajt sem választották ki az állatkísérletekhez.

Egy másik, adjulin nevű szer ugyanakkor már ígéretesebb fázisban van, az állatkísérletek során sikeresen akadályozta meg, hogy a spermiumok teljesen kifejlődjenek, így noha képesek távozni a szervezetből, nem tudnak a petesejtekig eljutni, és megtermékenyíteni azokat. Ebben is hátra vannak azonban az embereken végzett klinikai kísérletek.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×