eur:
394.46
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sejtátültetéssel visszanyerhető a látás?

Elképzelhető, hogy a tudósok rátaláltak a vakság ellenszerére. Brit kutatóknak sikerült visszaadni a kísérleti egerek látását, sejtátültetéssel. Most abban bíznak, hogy a módszer az embereknél is alkalmazható lesz.

A tudósok olyan egereket kezeltek, amelyek látáskárosodásának oka hasonló az embereknél ugyanezt előidéző betegségekhez.

Sikerült visszaadni a látásukat úgy, hogy kifejletlen retinasejteket ültettek be a szemükbe.

Ha az eljárás alkalmazható az embereknél is, az millióknak segíthet visszanyerni a látást. Főleg az időskori, diabétesszel együtt jelentkező látáskárosodáson segíthet.

A látásromlás, illetve látásvesztés legfőbb oka általában a nappali színlátásért felelős csapok, valamint az éjszakai látást segítő pálcikák megbetegedése. Ezek ugyanis nem képesek regenerálódni.

A kísérlet során azonban sikerült a betegeknél megelőzni, illetve lassítani a receptorok elhalását.

A sejteket újszülött egerekből nyerték, majd beültették a látássérült kísérleti állatok szemébe, ahol a sejt kapcsolatba lépett a többi sejttel, és látásjavulást idézett elő.

Donorokként 2-3 napos egereket használtak a kutatók. Ebben a korban ugyanis a retina még fejlődik.

A kutatók abban bíznak, hogy mindez az embereknél is alkalmazható. Az embereknél azonban a retinasejtek a magzati kor második harmadában vannak a kísérletnél alkalmazotthoz igen hasonló állapotban.

Ezen az úton azonban a kutatók nem akarnak elindulni. Ezért inkább abban gondolkodnak, hogy a felnőtt emberi sejteken hajtsanak végre olyan genetikai változtatást, amely alkalmassá teszi azokat a beültetésre.

Hogy mindez mikorra valósulhat meg, azt maguk az orvosok sem tudják.

Robert MacLaren, a kutatás vezetője azt mondta: nem akar hamis reményeket táplálni. A fiataloknak azonban azt mondja: elképzelhető, hogy még az ő életükben megoldás születik a problémára.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×