eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Minden, amit az Első Nemzetközi Ürgetalálkozóról tudni kell

Az ürge elsődleges táplálékforrása a védett ragadozó madaraknak, ezért a populáció fenntartása természetvédelmi érdek - hangzott el az Első Nemzetközi Ürgetalálkozón, amely szombaton kezdődött 12 ország szakembereinek részvételével a Heves megyei Felsőtárkányban.

Az ürgék hozzájárulnak a talaj kedvező szerkezetének kialakításához és járatai menedéket nyújtanak az ízeltlábúaknak és a kétéltűeknek, vagyis élőhelyeiken a bioszféra fontos szereplői - hangsúlyozta a három napos nemzetközi konferencia főszervezője.

Gedeon Csongor emlékeztetett, hogy ez azt jelenti: már önmagában azért, mert ürge él egy adott élőhelyen, az európai Natura 2000 hálózat részévé válhat egy érintett terület.

A biológus elmondta, hogy az ürgéket Magyarországon és egész Európában, elsősorban az élőhely elveszítése, beszűkülése veszélyezteti. Ennek legfőbb okozói a különböző építkezések és az intenzív mezőgazdasági művelés, melyek elszigetelik egymástól az ürgekolóniákat, így életképtelen csoportok jönnek létre.

Gedeon Csongor érdekességként említette, hogy a füves repülőterek mára az ürge-kolóniák legkedveltebb élőhelyeivé váltak. Vagyis a természetvédők célja a füves repterek fokozott védelme - mondta a természetvédő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×