eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A mobiltelefon mint hangosbemondó

Új rendszert dolgozott ki egy informatikai cég a halláskárosultak tájékozódásának segítésére. A rendszer lehetővé teszi, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Az IBM brit szoftverlaboratóriumában egyetemi hallgatók dolgozták ki a LAMA (Location Aware Messaging for Accessibility) névre hallgató megoldást.

A LAMA-val felszerelt helyeken a rászorultak mobiltelefonja automatikusan rácsatlakozik a rendszerre. A felhasználónak csak egy OK-t kell nyomnia, és rögtön meg is jelennek telefonján SMS formájában az elhangzó közlemények - olvasható az InfoRádióhoz eljuttatott közleményben.

Az új rendszer különösen a halláskárosultak számára lehet hasznos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy szöveges üzenetek formájában jussanak hozzá fontos információhoz, vagy akár a vészhelyzeti figyelmeztetésekhez, tűzjelzésekhez és biztonsági utasításokhoz.

A LAMA-rendszert "élőben" először Nagy-Britanniában próbálják ki, ahol kísérleti jelleggel az elkövetkező hónapokban az ország minden részében felszerelik.

A fejlesztők szerint például a pályaudvarokon és reptereken, a munkahelyeken, sportlétesítményekben, vagy a bevásárló központokban lehet hasznos a LAMA.

A LAMA a már meglévő információtechnológiai és kommunikációs rendszerekbe illeszkedik, amelyekbe csupán be kell építeni a szükséges hardvert és telepíteni kell a programot.

A LAMA Bluetooth és GPRS technológiával kommunikál a rendszerbe bekapcsolt mobilokkal, de beállítható a WiFi és a GSM hálózatokkal való együttműködésre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×