INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

A mobiltelefon mint hangosbemondó

Infostart

Új rendszert dolgozott ki egy informatikai cég a halláskárosultak tájékozódásának segítésére. A rendszer lehetővé teszi, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Az IBM brit szoftverlaboratóriumában egyetemi hallgatók dolgozták ki a LAMA (Location Aware Messaging for Accessibility) névre hallgató megoldást.

A LAMA-val felszerelt helyeken a rászorultak mobiltelefonja automatikusan rácsatlakozik a rendszerre. A felhasználónak csak egy OK-t kell nyomnia, és rögtön meg is jelennek telefonján SMS formájában az elhangzó közlemények - olvasható az InfoRádióhoz eljuttatott közleményben.

Az új rendszer különösen a halláskárosultak számára lehet hasznos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy szöveges üzenetek formájában jussanak hozzá fontos információhoz, vagy akár a vészhelyzeti figyelmeztetésekhez, tűzjelzésekhez és biztonsági utasításokhoz.

A LAMA-rendszert "élőben" először Nagy-Britanniában próbálják ki, ahol kísérleti jelleggel az elkövetkező hónapokban az ország minden részében felszerelik.

A fejlesztők szerint például a pályaudvarokon és reptereken, a munkahelyeken, sportlétesítményekben, vagy a bevásárló központokban lehet hasznos a LAMA.

A LAMA a már meglévő információtechnológiai és kommunikációs rendszerekbe illeszkedik, amelyekbe csupán be kell építeni a szükséges hardvert és telepíteni kell a programot.

A LAMA Bluetooth és GPRS technológiával kommunikál a rendszerbe bekapcsolt mobilokkal, de beállítható a WiFi és a GSM hálózatokkal való együttműködésre is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018