eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Úttörő eljárás a kómában lévők kezelésére

A vegetatív állapotban lévő betegek hallanak, és sokkal többet képesek megérteni, mint ahogy azt az orvosok eddig gondolták. Minderre a Cambridge-i Egyetem kutatói jöttek rá, az agyról készült MRI-felvételek alapján.

Megállapításaik megváltoztathatják a vegetatív állapotban lévő betegek kezelési módját. Sokakról ugyanis azt gondolják, hogy eszméletlen állapotban vannak.

A Science magazinban publikált eredmények alapját egy 23 éves lány vizsgálatai adták, aki tavaly júliusban, autóbalesetben szerzett komoly fejsérülést.

Öt hónappal később a lány még nem reagált semmire, annak ellenére, hogy megfelelő ciklusban volt ébren, és aludt. Az orvosok vegetatív állapotot diagnosztizáltak nála, amely átmenet a kóma és az ébrenlét között, de akinél a tudatosság jelét még nem lehet érzékelni.

A kutatók azonban később olyan modern eljárást alkalmaztak nála egy speciális MRI készülék segítségével, amellyel megvizsgálhatták, hogy az agy milyen funkciókat lát el.

A vizsgálat során a hölgytől azt kérdezték: emlékszik-e arra, hogyan kell teniszezni, és azokra az esetekre, amikor sétálni indult otthonról. Eközben pedig megállapították, hogy az agynak olyan része is dolgozik, amelyre nem is számítottak. Ugyanazok a részek, amelyek az egészséges embereknél is működésbe lépnek, ha ezeket a kérdéseket hallják.

A vizsgálat készítői szerint az eljárást alkalmazni lehetne minden vegetatív állapotban lévő betegnél, hogy tudják, az agyuknak pontosan melyik része nem funkcionál megfelelően. Így személyre szabott kezelési móddal gyorsítható lenne gyógyulásuk.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×