eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Baktériumos rágó védi a fogakat

Német tudósok azt állítják, hogy olyan rágógumit fejlesztettek ki, amely "jóindulatú" baktériummal őrzi a fogak egészségét.

A találmány lényege: a "jó" baktériumok megakadályozzák azt, hogy a károsak a fogakra tapadjanak, és ezzel fogszuvasodást idézzenek elő.

A gyártó BASF közölte, hogy hasonló elvek alapján működő fogkrémek és szájöblítők gyártását is tervezik.

A jótékony hatású baktériumokat eddig főleg a joghurtfogyasztással kapcsolták össze.

A hónaljszagra is alkalmazható

A rágógumi hatóanyaga, a Lactobacillus nevű baktérium a fogakat védheti, de emellett alkalmazni lehet a testszag ellen is, ugyanis szembe tud szállni hónalj alatt kellemetlen szagokat előállító baktériumokkal is.

A fogszuvasodásért felelős a Streptococcus mutans rátelepszik a fogak felszínére, majd a cukrot veszélyes savakká alakítva lebontja a fogzománcot.

Az új termék ezt a baktériumot támadja meg. A BASF tudósai elmondták, hogy a tesztek azt mutatják, hogy az általuk kifejlesztett rágógumi jelentős mértékben csökkentheti a szájban a káros baktériumok jelenlétét. A tervek szerint 2007-ben dobják piacra a terméket.

Nem kell kidobni a fogkefét

Fogászok ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy az efféle újdonságok nem jelentik azt, hogy meg lehetne válni a fogkefétől. Felhívják a figyelmet arra, hogy a rágógumi csak az egyik, fogakra káros baktériumot támadja meg, ezért nem helyettesítheti a fogmosást.

A fogakat emellett azzal lehet a legjobban védeni, ha minimális mennyiségű cukrot fogyasztunk, fluros fogkrémekkel erősítjük fogainkat és fogmosással megakadályozzuk a fogkövek kialakulását.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Föld lakosságának döntő többsége - 5 milliárd ember - szenved fogszuvasodástól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×