eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egyszerűen felismerhető lehet az Alzheimer-kór

Amerikai kutatók reményei szerint a jövőben egy egyszerű szemvizsgálattal felismerhető lehet az Alzheimer-kór, még annak korai stádiumában. Az eljárás során egy olyan protein jelenlétét vizsgálják a szemlencsén, amely az időskori demenciában szenvedők agyában is jelen van.

Egy bostoni kórházban kísérleteznek a módszerrel, amely azzal kecsegtet, hogy a magas vérnyomáshoz és a cukorbetegséghez hasonlóan az időskori demenciát is meg lehet állapítani a szem vizsgálata alapján.

Az eljárás lényege, hogy lézersugárral a béta-amiloid nevű protein lerakódását vizsgálják a szemlencsén. Ez a fehérje az Alzheimer-kórban szenvedők agyában is megtalálható.

Az orvoscsoport reméli, hogy ennek segítségével korai stádiumában felfedezhető és nyomon követhető a betegség, és az is, hogyan reagál a beteg a kezelésre.

Jelenleg nincs megfelelő módszer az időskori demencia kimutatására, teljes bizonyossággal csak a halál utáni boncolással állapítható meg az Alzheimer-kór jelenléte.

Az eljárás az egerekkel folytatott kísérleteknél tökéletesen bevált, de a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a módszert embereken is alkalmaznák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×