eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Funkcionális analfabéta, aki nem tud gépkocsit vezetni?

Magyarországon százezerre tehető az analfabéták száma. Ez nem annyira magas szám, az igazi probléma az, hogy ők egy újratermelődő rétegét teszik ki a társadalomnak - közölte Csoma Gyula oktatáskutató.

A VIII. Közművelődési Nyári Egyetem előadója elmondta: azokat szokták analfabétáknak tekinteni, akik a népszámlálási adatgyűjtésnél úgy nyilatkoznak, hogy nem jártak iskolába, vagy legfeljebb egy osztályt végeztek el.

A nagyobb probléma a funkcionális analfabétizmus. Ezek az emberek tudnak írni, olvasni, sőt mindezt használni is tudják valamire, de amire használják, az egyre kevésbé lesz elegendő, hiszen az élet fejlődik, az igények is nőnek - tette hozzá Csoma Gyula.

Kitért arra, hogy egyes vélemények szerint a XXI. században funkcionális analfabéta mindenki, aki nem tud gépkocsit vezetni, internetezni vagy nem beszél három világnyelven.

Bár ezek túlzások, azért igazság is van benne. Ez a relativizmus van jelen a funkcionális analfabétizmus fogalmában - mondta az oktatáskutató.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×