INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

Eldőlt az ősi kérdés: a tojás volt előbb!

Infostart

A tojás volt előbb, nem a tyúk - állítja egy brit genetikus kutató, egy tudományfilozófus és egy csirketenyésztő. Egy kérdést azonban mindenképpen felvet igen meggyőző érvelésük: mi tojta a tojást?

A szárnyasok világának legnagyobb rejtélyére adott választ két brit tudós és egy tyúkszakértő, amikor azt állították: egyértelműen a tojás volt előbb, nem a tyúk.

"A genetikai anyag nem változik egy állat életében. Így az első olyan állat, amely megfelelt annak amit ma tyúknak nevezünk, először embrió formában egy tojásban kellett, hogy létezzen" - hangsúlyozza John Brookfield genetikus kutató.

A Nottinghami Egyetem professzora szerint egyértelmű, hogy a tojásban lakó biológiai szervezet DNS-ének meg kell egyeznie a későbbi csirke DNS-ével.

"Csak akkor tyúktojás egy tojás, ha tyúk van benne"


Egyetért David Papineau, a londoni King's College tudományfilozófusa, kiemelve, hogy nem jöhetett az első tyúk egy nem tyúktojásból, hiszen a tojást az alapján kell meghatározni, ami benne van.

"Akkor tyúktojás egy tojás, ha tyúk van benne. Ha egy kenguru tojást rakna, és abból egy strucc kelne ki, akkor az strucctojás lenne és nem kengurutojás" - érvelt a tudós.

Hasonlóan látja a kérdést Charles Bourns, a brit csirkekereskedelmi szervezet elnöke, aki meg van arról győződve, hogy tojások már sokkal korábban léteztek, mint az első csirke.

Mi tojta a tojást?

A válaszok azonban jó néhány kérdést is felvetnek. Például azt, hogy ha nem egy tyúk tojta az első tyúktojást, akkor micsoda?

Arról nem is szólva, hogy a teremtés hívei könnyen cáfolhatják a tudományos érveket, végül is Istennek valószínűleg lehetett felesleges pár perce, hogy megteremtse a csirkét.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018