eur:
394.32
usd:
361.16
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Az ezüstérmes Nádas Bence (b) és Tótka Sándor a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kobe Bryant lendítette át a magyar kajakpárost

A négyessel a csalódást jelentő hetedik hely után párosban ezüstérmet szerzett Tótka Sándor és Nádas Bence a párizsi olimpián. Elismerték, megterhelő volt rendezni a sorokat 24 óra alatt, de már érezték, hogy a mai az ő napjuk lesz.

A németek mögött szoros volt a befutó a férfi kajak kettesek olimpiai döntőjében, és várni kellett a célfotó elemzésére, hogy Tótka Sándor és Nádas Bence hányadik helyen végez. Végül 14 századdal előzték meg az ausztrálokat, 23-mal a spanyolokat, így ezüstérmesek lettek.

Nádas Bence először a feszült várakozás pillanatairól beszélt.

„Leírhatatlan érzés volt, amikor beértünk, láttam, hogy másodikak vegyünk. Aztán felötlött, hogy negyedik, és azt mondtam, hogy kétszer egymás után nem lehetek negyedik egy olimpián. Vártunk, vártunk, és éreztem hogy most fel kell jönni a HUN feliratnak az eredményjelzőn. Amikor megjelent, akkor eltört a mécses.

Egyrészt a tegnap miatt, másrészt mert a közös munkánk gyümölcse beértett, és én is érmes lett, ráadásul az egyik legjobb barátommal.”

A Tokióban 200-on aranyérmes Tótka Sándortól azt kérdeztük, hogyan rendezték a sorokat a kajaknégyes csütörtöki hetedik helye után.

„Nehezen…Átöltöztünk, visszamentünk a szállásra, de nem lett jobb. elkezdtem Tiktokozni, feljött egy Kobe Bryant-videó, amikor 2-0 ra vezettek a Lakersszel, és megkérdezte tőle egy újságíró, hogy miért nem örül. Erre azt mondta, azért, mert a munka még nincs elvégezve. Megnéztem 20-30-szor. Ez a fickó már nincs közöttünk, de még mindig tanít. Kirázott a hideg, ledobtam a rosszkedvet, áthívtam a többieket is. Átbeszéltük, a múltban hagytuk a tegnapot, teljesen új felállásból jöttünk neki ennek a napnak” – fejtette ki.

Nádas Bence is arról beszélt, hogy nehezen aludt el, kavarogtak a fejében a gondolatok. A párjával nyugtatták egymást, de aztán a barátnőjénél is eltört a mécses. „Ekkor azt mondtam, férfi leszek és a sarkamra állok, és megmutatjuk, hogy mit tudunk.”

A döntőt pszichológiai csatához hasonlította.

„Felálltunk, tudtuk, hogy a mai középfutamban az önbizalmat és az egót kellett helyre rakni, úgy kellett odaállni, hogy mi vagyunk azok a magyar fiúk. Senki sem taktikázott, pszichológiai csata volt, senki sem betanult pályát ment, hanem mindenki kamikázét, az volt a cél, hogy megtörje a másikat. Mivel azonban mindenki ezt csinálta, izgalmasnak tűnt, pedig csak az volt a kérdés, hogy ki halt el később.”

Tótka szerint fontos volt, hogy eltűnjön a kétely a négyes után.

„Nem tudtuk, hogy mi történt, melyikünkkel van baj, miért nem jött ki a forma. Otthon olyan időket mentünk, hogy nem hittük el, olyanokat, amivel éremesélyesek voltunk. Aztán jöttek jelek, hogy nem áll össze a hajó, de nem tudtuk, hogy mitől. Bennünk volt, hogy lehet, hogy párosban sem leszünk érmesek.

A kétely bennünk volt, de aztán a középfutam előtt már tudtuk, hogy rendben lesz”

– mondta az immár kétszeres érmes.

Nádas Bence megerősítette, megterhelő volt rendezni a sorokat 24 óra alatt, ezt az akadályt volt a legnehezebb meglépni. Hozzátette, hogy ebben a döntőben minden benne volt, ráadásul megverték az idei világkupa-győzteseket, az ausztrálokat és a tavalyi világbajnokot is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×