eur:
394.63
usd:
364.53
bux:
71150.53
2024. július 9. kedd Lukrécia
Szentpétervár, 2018. június 26.Az argentin Marcos Rojo (16) játékostársával, Lionel Messivel, miután berúgta csapata második gólját a Nigéria – Argentína mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában Szentpéterváron 2018. június 26-án. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Nyitókép: Anatolij Malcev

Rojo a nyolcaddöntőbe lőtte Argentínát

A francia és a dán válogatott az eddigi leggyengébb mérkőzésen megcselekedte, amit az egész világ sejtett: döntetlenre végzett, ami mind a két csapatnak jó volt. Viccelhetnénk azzal, hogy akkor már legalább 6-6-ot játszottak volna, de akkor kockáztatni kellett volna.

A franciák először maradtak két egymást követő világbajnokság csoportmérkőzései során veretlenek. Ez volt a világbajnokság első gól nélküli mérkőzése, rekordot jelent, hogy 36 meccs után jött csak. Didier Deschamps a hetvenkilencedik alkalommal ült a francia válogatott kispadján, ezzel beállította Raymond Domenech csúcsát. Az argentinok elleni nyolcaddöntőben már rekorder lesz. Egyébként az első 79 mérkőzéséből kilenc végződött gól nélkül.

A dánok 2002 óta először élték túl a csoportkört,

kapusuk, Kasper Schmeichel másodszor nem kapott gólt, ezzel már több „clean sheetje" van, mint hajdanán az édesapjának, Peternek.

A másik találkozón a már a meccs előtt biztos búcsúzó peruiak immár nem csak jól játszottak, de nyertek is. Megverték 2-0-ra az ausztrálokat, akik a második félidőre bevetették Tim Cahillt. Ő az első ausztrál, aki négy vb-n is játszott. A legidősebb ausztrál (Cahill és a legfiatalabb ausztrál (Arzani) születése között 19 év és 29 nap telt el.

A peruiak, akiket 40 000 szurkoló kísért el Oroszországba, 1978 óta először nyertek világbajnoki mérkőzést.

Nincs olyan tagja a keretüknek, aki akkor már élt volna. Az egyik góljukat szerző Paulo Guerrero 34 évesen és 176 naposan minden idők harmadik legidősebb dél-amerikai vb-gólszerzője lett, az argentin Martín Palermo (36 éves 227 napos) és az ötvenes évek csillaga, az uruguayi Obdulio Varela (36 éves 279 napos) mögött.

Az esti két mérkőzés közül a horvátok második csapata is legyőzte az izlandiakat.

Kilenc helyen változtattak, Perisić mellett meglepetésre Modrić is kezdett. Badelj révén megszerezték a vezetést a második félidőben, és bár az izlandiak aztán büntetőből egyenlítettek – a nigériaiak ellen hibázó Gylfi Sigurdsson ezt a kísérletet már gólra váltotta –, a kilencvenedik percben Perisić lőtt még egy gólt. Mindez azt jelentette, hogy a horvátok százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportot, az izlandiak pedig nem juthattak tovább, bárhogyan is alakult az azonos időben kezdődött, argentin–nigériai mérkőzés.

Az Albiceleste Lionel Messi az oroszországi világbajnokság századik góljával szerzett vezetést a Szuper Sasok ellen,

egyszersmind ő lett a vb-történelem első futballistája, aki tízen-, huszonévesen, valamint a harmincas éveiben is gólt tudott szerezni. A második félidő elején a nigériaiak egy vitatható büntetőből kiegyenlítettek Victor Moses révén, s ez megzavarta az argentinokat. A folytatásban a nigériaiaknak több helyzetük volt, reklamáltak a bírón, Çakiron még egy tizenegyest is számon kértek – amiben nem volt igazuk, csak hát az irániak egy hasonló szituációban a portugálok ellen megkapták a büntetőt –, és a végén elbuktak. Azért, mert Marcos Rojo, a Manchester United ballábas hátvédje a tizenegyespont környékéről, jobbal, kapásból, a bal alsó sarokba vágta a labdát.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×