eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2018. július 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Jánossy Gergely

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.

Mintegy 550 hajó, vagyis körülbelül 2800 versenyző indulására számítanak a szervezők az 56. Kékszalagon, ez a szám részint azonban még az utolsó egy hétben, tíz napban közzétett időjárási jelentések függvényében változhat – mondta az InfoRádióban Haranghy Csaba.

A verseny útvonala hagyományosan a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred táv, ugyanoda kerülnek a bóják, mint minden évben. Mindez azért is fontos, hogy az időrekord hitelesíthető legyen, ami jelenleg 5 óra és 3 percet jelent, ami átlagosan 45 kilométer/órás sebességet jelent – jegyezte meg a szövetség vezetője. „Ilyen sebesség mellett már vízisíelni is lehet” – tette hozzá.

Az új rekord több mindenen áll: a hajó fejlettségén, a csapat gyakorlottságán, profizmusán, de a Kékszalagon az időjárás, a szél iránya és ereje is igen fontos tényező, hisze szélcsendes időszakban lehetetlen a csúcseredmény, de hasonló a helyzet a viharos időjárás esetében is, hiszen a hullámzás fékezi a hajókat, esetleg a vitorlák felületét csökkenteni is kell – magyarázta az elnök, hozzátéve: a táv optimálisan közepes erősségű, északnyugati szélben tehető meg a leggyorsabban.

A Balaton-kerülő vitorlásverseny július 18-án rajtol el, bő egy héttel a párizsi olimpia előtt. A két eseményt összeköti, hogy a Kékszalag parti rendezvényén fogják a magyar olimpiai csapat vitorlázó tagjait búcsúztatni. „Ez mindenképpen egy szimbolikus kapocs, de ezen túlmenően is nagyon szerves az összeköttetés” – jegyezte meg Haranghy Csaba.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek a fő feladata – a sporttörvény felhatalmazásával – a versenysport szervezése; ez alapvetően két szakágra oszlik, az egyik a pályaversenyzés, például az olimpia, a másik pedig a túraversenyzés, mint a Kékszalag.

A szövetség vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy míg az olimpiai versenyzés egységes tervezésű, kötött szabályrendszer alapján épített és ellenőrzött hajókkal történik, addig a Kékszalag a fejlesztések ösztökélésére jött létre, tehát egy nyitott szabályrendszerű, nem egyforma vitorlásokkal zajló versenysorozat.

"A versenyzőknél azonban nagyon nagy az átfedés, miután sok pályaversenyző túraversenyeken is részt vesz, ami szükségszerűen erős szimbiózist teremt, és a magyar vitorlázás egyik legnagyobb ünnepévé emeli a Kékszalagot" – zárta gondolatait Haranghy Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×