eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Thomas Tuchel, a Bayern München labdarúgóklub új vezetőedzője sajtótájékoztatót tart a müncheni Allianz Arenában 2023. március 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth

Thomas Tuchel és Lőw Zsolt az utolsó napjait töltheti a Bayernnél

A Leverkusen elleni bajnoki vereség és a római BL-kudarc megpecsételhette Thomas Tuchel és stábja jövőjét a Bayern Münchennél, noha az edző szerződése 2025-ig szól. Már megy a tippelés az utódra, jöhet Xabi Alonso vagy visszatérhet Hansi Flick.

Nem fér kétség ahhoz, hogy Németország nagy hagyományokkal rendelkező és eddigi kimagaslóan legsikeresebb labdarúgóklubja mára nem csak a tabellán csúszott a második helyre. Általános vélekedés szerint a bajoroktól korábban megszokott igazi "szép" focit ma a Bayer Leverkusen játssza. Az az együttes, amely rendkívüli sikerét szakértők szerint elsősorban a müncheniek korábbi kiváló középpályásának, a sokszoros spanyol válogatott Xabi Alonsónak, a Leverkusen jelenlegi trénerének köszönheti.

A Bayer Leverkusen a hét végén megalázó vereséget mért Thomas Tuchel csapatára. A bajnokság 21. fordulójának csúcsrangadóján háromgólos győzelmet aratott a müncheniek felett, ráadásul úgy, hogy a bajorok mindvégig alárendelt szerepet játszottak. A Leverkusen immár öt ponttal előzi meg a címvédőt. Noha még tizenhárom forduló hátravan, elemzők szerint gyökeres fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a két klub váltsa egymást a dobogó első, illetve második fokán.

A szombati összecsapás vitathatatlanná tette, hogy a Bayern München a nagy nevek, illetve igazolások ellenére 2012 óta első ízben bajnoki cím nélkül maradhat. Nem véletlen, hogy német sajtóértesülések szerint sok minden nincs rendben a bajorok háza táján. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a csalódást okozó teljesítményért a felelősség inkább az edzőt vagy a játékosokat terheli-e. Igaz, hogy az együttest az elmúlt időszakban rendkívüli sérüléshullám sújtotta, de az is, hogy a játékosok közül néhányan – köztük Joshua Kimmich vagy épp Leon Goretzka – árnyékuk korábbi önmaguknak.

A Leverkusen ellen elszenvedett csúfos vereség után ugyanakkor többen vélekedtek úgy, hogy a kudarc fő okát Thomas Tuchel döntései, a csapat taktikája és nem utolsósorban a cserék jelentik. Azaz a tréner legalább annyira felelős a gyenge teljesítményért, mint a játékosok.

Akárhogy is van, a hétvégi vereséget nehéz feledtetni, még akkor is, ha tizenhárom forduló még hátra van a bajnokságból. A javításra ott lett volna a Bajnokok Ligája, ahol a müncheniek öt győzelemmel és egy döntetlennel megnyerték az A csoportot, és a nyolcaddöntőben a verhetőnek gondolt olasz Lazio volt az ellenfél. A szerdai, római mérkőzést azonban gyenge játékkal 1-0-ra elvesztette a német bajnok.

A német lapok már arról írnak, hogy 2012 után ismét trófea nélkül zárhatja a szezont a Bayern, és a Bild arról szavaztatja meg olvasóit, hogy Tuchel-e a megfelelő edző: a válaszadók 83 százaléka szerint nem.

A német és angol kluboknál korábban sikeres Tuchel müncheni szerződése kapcsán a Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy az 2025-ig szól, és amikor tavaly tavasszal hivatalba lépett, valósággal áradozott a klubról, ma már viszont több forrás szerint is egyáltalán nincs lenyűgözve. Szerződését ugyanakkor ki akarja tölteni, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a klub vezetői hagyják is.

Annak ellenére sem, hogy a Bayern vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen azt hangoztatta, hogy a Leverkusentől elszenvedett vereség ellenére semmi sem változott Tuchel és stábja, benne első számú segítője, Lőw Zsolt támogatását illetően. A tréner ugyanakkor a játékosokat hibáztatta a múlt szombati kudarcért.

Eközben a Bundesliga idei szezonjában 31 győzelemmel még mindig veretlenül álló Leverkusen sikeredzőjével kapcsolatban szárnyra kaptak azok a pletykák, amelyek szerint a müncheniek legszívesebben visszacsábítanák őt. Bíznak abban, hogy korábbi középpályásuk edzőként is kiváló választás lenne, de Tuchel esetlegest utódjaként felmerült müncheni mércével egy másik sikeredző, Hansi Flick neve is.

Flick 2019 ás 2021 között a Bayern trénereként sikert sikerre halmozott, és 2021-ben is csupán a válogatott "kedvééért" hagyta ott a bajor kispadot. A válogatott élén ugyanakkor a maga módján ugyancsak történelmet írt. Tavaly októberben ugyanis a Német Labdarúgó-szövetség menesztette őt, miután a Japán elleni hazai felkészülési mérkőzésen a nemzeti tizenegy csúfos vereséget szenvedett. Tizenegy elődje közül senkit sem kellett idő előtt felállítani a kispadról, vagy maguktól mondtak le, vagy szerződésük lejártakor nem hosszabbítottak velük. Nem kizárt, hogy Thomas Tuchel hasonló kudarca esetén a Bayern korábbi, jelenleg munkanélküli edzője Münchenben vigasztalódhat.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×