eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Haaland? Mbappé vagy Messi? Ma kiderül, a FIFA-nál ki volt a legjobb!

Ismét London a helyszíne a FIFA immár hagyományosnak mondható The Best gálájának. A hétfő este 20.30-kor kezdődő díjátadót az M4 Sport élőben közvetíti. Kiderül egyebek mellett, ki kapja a Puskás Ferencről elnevezett díjat.

A férfiaknál a katari világbajnokság utántól, 2022. december 19-től 2023. augusztus 20-ig tartó időszak teljesítményeit vették figyelembe, így érthető meg, például, hogy hogyan került a legjobbak közé a sérülése miatt a teljes őszi idényt kihagyó Thibaut Courtois.

Az Év férfi játékosa díjra az a három futballista a jelölt, akik a France Football Aranylabda-szavazásán is a legjobb háromba kerültek: Erling Haaland, Kylian Mbappé és Lionel Messi. A francia hetilap ankétján Messi nyert, az UEFA (egyébként az ESM, az európai sportmédia-szövetség támogatásával meghirdetett versenyében ellenben a norvég, megelőzve Messit és Kevin de Bruynét.

Thibaut Courtois, a Real Madrid belga kapusa, valamint Éderson, a Manchester City brazil hálóőre és a marokkói Jassin Bunu maradt versenyben az Év kapusa címre. A France Football ebben a kategóriában Lev Jasin-díjjal jutalmazta ősszel a legjobbat, azt a világbajnokságon mutatott remekelésével az argentin Emíliano Martínez érdemelte ki. Ő itt nem került az első háromba, a közvetlenül mögötte végzett trió igen.

Az Év férfi edzője (helyesebben: az Év a férfifutballban dolgozó edzője) kategóriában nehéz elképzelni, hogy ne Pep Guardiola győzzön, a további két jelölt két olasz, Simone Inzaghi, az Inter BL-döntős csapatának edzője és Luciano Spalletti, aki a vizsgált időszakban bajnoki címre vezette a Napolit.

A Puskás-díj három jelöltje: a paraguayi Julio Enciso, aki a Brighton mezében bombagólt lőtt a Manchester Citynek, a brazil Guilherme Madruga, aki a brazil másodosztályban, a Serie B-ben a Sao Puló-i Botafogo tagjaként a tizenhatoson kívülről ollózott látványos gólt, továbbá a portugál Nuno Santos, a Sporting CP játékosa, aki látványos „rabonával” (a bal lábát a jobb lába jobb oldalára téve) lőtt látványos gólt.

A három „alapkategóriában” díjazzák a női labdarúgás legjobbjait is, ott a vizsgált időszak 2022. augusztus 1.–2023. augusztus 20. Az Év női játékosa díjra versenyben maradtak: a kolumbiai Linda Caicedo, valamint két spanyol, Aitana Bonmati és Jennifer Hermoso. Bonmati az utóbbi időben minden létező egyéni díjat megszerzett, amit csak megszerezhetett, egyebek mellett ő volt a tavaly nyári világbajnokság legjobb játékosa, a France Football aranylabdása, az UEFA szavazásának legjobbja és a BL-idény legjobbja is.

A legjobb női kapusnak járó díj nagy esélyese az angol Mary Earps, akit decemberben a BBC az esztendő legjobb brit sportolójának választott. Jelöltek még: az ausztrál Mackenzie Arnold és a spanyol világbajnok, BL-győztes Catarina Coll. Az edzők kategóriájában a Barcelona BL-győztes edzője, Jonatan Giraldez, a vb-ezüstérmes angol válogatottat a tornán irányító Sarina Wiegman, valamint az angol bajnokságot uraló Chelsea FC edzője, Emma Hayes maradt versenyben.

A gálán hirdeti ki a FIFPro, a labdarúgó-szakszervezetek nemzetközi szövetsége az Év csapatát, mindkét nemben. A hagyományok szerint a FIFA minden esztendőben további három díjat is átad: egyet a szurkolók kategóriájában, egyet kiemelkedő sportszerűségért, egyet pedig, elnöki különdíjként, egy életművet elismerve. A tavalyi gálán ez utóbbi (posztumusz) díjat Pelének ítélték.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×