eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Manchester City játékosai a bajnoki trófeával ünnepelnek a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében az Internazionale ellen játszott mérkőzést követő eredményhirdetésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én. Az angol csapat 1-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Negyvenhárom éve nem látott bravúr a Manchester City célja

Az angol klubok és ezzel összefüggésben a Premier League játékerejét ismerve szinte hihetetlen: 43 éve nem látott bravúrra tör a Manchester City a ma este kezdődő Bajnokok Ligája-sorozatban. Ugyanis legutóbb akkor fordult elő, hogy egy angol klub meg tudta védeni az elsőségét a „királykategóriában”.

Az 1980-ban még javában Bajnokcsapatok Európa-kupájának hívott sorozatban a Nottingham Forest védte meg előző évi elsőségét. A BEK és a BL 1955 ősze óta íródó történetében a Foresten kívül mindössze egy angol, a Liverpool FC védte meg a címét, éppen Brian Clough csapatának duplázása előtt.

Nos, ekkora bravúr lenne, ha a Citynek sikerülne a címvédés – ehhez, persze, azt is hozzátehetjük még, hogy a Real Madrid 2016 és 2018 közötti triplázásától eltekintve a BL-ben még soha nem tudott egy csapat két egymást követő évben is a trónra ülni –, ami ellenben, a fogadóirodák előrejelzéseiből kiindulva, egyáltalán nem lenne meglepetés.

Az egyik legtekintélyesebb brit cég szerint Pep Guardiola tavasszal három trófeát is nyerő alakulatának 33 százalékos esélye van arra, hogy megnyerje a Bajnokok Ligája 2023–2024-es sorozatát. Mindössze két csapat kapott még tíz százaléknál több esélyt a végső győzelemre: a Bayern München (15 százalék, talán az angol ítészek esetében nem függetlenül Harry Kane leszerződtetésétől), valamint a szintén angol Jude Bellingham főszereplésével nagyszerű idényrajtot vevő Real Madrid (11 százalék).

Az utoljára a mostani rendszerben lebonyolításra kerülő csoportkör előtt annyit feltétlenül érdemes megjegyezni: a sorsolásnál nem az a sztárcsapat járt nagyon rosszul, amelyik kapott egy bivalyerős ellenfelet, hiszen a négyesből kettő megy tovább, nincs jelentősége annak, hogy valaki elsőként vagy másodikként lép-e tovább.

Azt járt rosszul, aki két vagy esetleg három nehéznek ígérkező, noha nem feltétlenül a végső győzelemre esélyesek közé tartozó riválist kapott. Előbbire példa, a Bayern München és a Manchester United, e két gárda mellé az FC Köbenhavn és a Galatasaray került. Utóbbira pedig az F csoport, amelyből nehéz papírformát megjelölni, a Paris Saint-Germain, az AC Milan, a Borussia Dortmund és a Newcastle United alkotja. A PSG tavaly ilyenkor még a favoritok között volt, most az angol fogadóirodák körülbelül hatszázaléknyi esélyt látnak végső győzelmére. De még talán az is eltúlzott…

A magyar játékosok közül Schäfer Andrást nem nevezte az őszi sorozatra az Union Berlin, Gulácsi Péter már kerettag az RB Leipzigben, de még nem védett tétmérkőzésen tavaly éppen egy BL-mérkőzésen összeszedett súlyos sérülése óta. Willi Orbán éppen a magyar válogatott a csehek elleni találkozóján sérült meg, ha valóban tíz hetet kell kihagynia, talán éppen az utolsó fordulóra visszatérhet. Löw Zsolt, edzőként, tagja a Bayern München szakmai stábjának.

A mai játéknapon nyolc mérkőzést rendeznek, kettőt 18.45-től, hatot 21.00 órától. A párosítás:

Bajnokok Ligája, csoportkör

forduló:

E csoport

Feyenoord (holland)–Celtic (skót) 21.00

SS Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 21.00

F csoport

AC Milan (olasz)–Newcastle United (angol) 18.45

Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) 21.00

G csoport

Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német) 18.45

Manchester City (angol)–Crvena zvezda (szerb) 21.00

H csoport

FC Barcelona (spanyol)–Royal Antwerp (belga) 21.00

Sahtar Donyeck (ukrán)–FC Porto (portugál) 21.00

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×