eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke (b) és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs: az atlétikai vb most a mindennapi kihívásokhoz is ad egy kis erőt

A budapesti atlétikai világbajnokság értékelésére kértük a szervezőbizottság társelnökét.

Vasárnap véget ért Budapesten az atlétikai világbajnokság, a világsport legfontosabb 2023-as eseménye, Magyarország történetének legnagyobb szabású sportrendezvénye.

Fürjes Balázs, a szervezőbizottság társelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, a sok siker közül a legfontosabbnak azt tartja, hogy "miközben annyi minden szakít szét bennünket, a sport összekovácsolta a nemzetet, erősített bennünket, magyarokat az önbecsülésben, önbizalomban és összetartozásban".

"Ez a mindennapok kihívásaihoz is ad egy kis erőt; ettől még sok bajunk marad, de azért talán egy kicsit könnyebben vesszük az akadályokat, jót tett ez Magyarországnak" - fogalmazott.

A számok nyelvén:

  • a nemzetközi szövetség (WA) 202 tagállama adta le nevezését
  • 195 nemzet atlétái álltak starthoz, "ilyen számokat csak az olimpia tud produkálni"
  • több mint 2200 atléta vett részt a versenyeken
  • 2500 magyar önkéntes segítette a versenyzők és a szurkolók kiszolgálását, a vb sikeres lebonyolítását
  • több mint 400 ezer jegyet eladtak, ennek a szűk felét vették meg külföldiek (több mint 120 országból, minden kontinensről)
  • a tévés közvetítéseket egymilliárdnyian követték érdemi időben
  • félmillió vendégéjszakát töltöttek itt a vendégeink
  • elköltöttek néhány milliárd forintot Magyarországon

"Azt mondták, hogy nem láttak még olyat, ahol sportot ennyire értő és szerető közönség lett volna, akik ennyire elképesztően lelkesedtek a saját lányaikért és fiaikért, de akik nagyon lelkesen buzdították a legkülönbözőbb nemzetek versenyzőit."

Az önkéntesek pedig szerinte "egy új mércét állítottak a világban".

"Két kifejezés nem létezett a szótárukban, a lehetetlen, meg a nem tudom. Előbb-utóbb mindenki talált valakit, akivel megértette magát, bármilyen nyelven is próbálta, mindig megtalálták a megoldást. Elképesztő, én nem tudom, hogy csinálták, meleg is volt, 9 fárasztó nap alatt mindig frissek, barátságosak, segítőkészek voltak. Ezért is gondoltuk azt - és ezt rögtön leegyeztettem a WA elnökével -, hogy jelöljük őket nemzetközi fair play díjra, egyeztetve a nemzetközi fair play díj bizottság elnökével. Úgy látom, van is esély arra, hogy a hivatalos procedúra majd eredményre vezessen" - közölte Fürjes Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×