eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. vezérigazgatója (b), Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (b2), Ariane Frank-Meulenbelt, a Hungaroring Zrt. alelnöke (b3) és Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója (j2) a Forma-1-es Magyar Nagydíj helyszínén, a mogyoródi Hungaroringen 2023. július 22-én. AA 2032-es idényig biztosan a Forma-1-es versenynaptár egyik helyszíne marad a Hungaroring, miután az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodást öt évvel meghosszabbították ezen a napon Mogyoródon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Háttér - Ezért marad az F1 Magyar Nagydíj 2032-ig

Schmidt Ádám sportállamtitkárt kérdeztük, aki Gyulay Zsolttal és Stefaon Domenicali F1-vezérrel aláírója volt az egyezségnek.

2032-ig biztosan a Formula-1-es versenynaptárban maradhat, ha 2026 végéig jelentősen felújítja az állam a hungaroringi létesítményt - erről állapodott meg Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója a sorozat vezetőjével, Stefano Domenicalival.

"A száguldó cirkusz évek óta nyilvánvalóan felfelé ívelő pályán van, az elmúlt fél évben mindenki annak az érdekében tett meg mindent, hogy az együttműködés folytatódjon. Ennek az előfeltétele az volt, hogy az 1986 óta fennálló épületegyüttes újuljon meg. Enélkül nem tudott volna szerződést hosszabbítani Magyarország. Készült egy költségbecslés, ezt követően a kormány azt a tájékoztatást adta a Hungaroring Zrt.-nek, hogy folytathatjuk a tárgyalásokat, mert a feltételnek Magyarország eleget fog tenni" - ecsetelte az InfoRádióban Schmidt Ádám.

Hogy mikorra zárulhat le a közbeszerzés, hogyan újulhat meg a komplexum, arról azt mondta, a feltételes közbeszerzési eljárás a közbeszerzési döntőbizottság által jóvá lett hagyva.

"Mi azt tervezzük, hogy az idei év végére lenne nyertese a pályázatnak, akivel alá tudjuk írni a szerződést, utána természetesen egy kormánydöntés kell még, mert akkor fogjuk látni, mibe kerül az egész szerződés."

Utána jön a munka dandárja.

"A 2024-es futamot követően kezdődhet meg a fejlesztés, előmunkálatok addig már történhetnek. Úgy kell megcsinálnunk tehát a 2025-ös és 2026-os futamot, hogy közben a fejlesztés abszolút mértékben zajlani fog. Ez nagyon nehézzé teszi a folyamatot, nem is tudok más hasonló folyamatról. Ráadásul

a jogtulajdonos elvárása az is, hogy a fejlesztés nem látszódhat a tévéközvetítéseken sem 2025-ben, sem 2026-ban"

- világított rá Schmidt Ádám.

Részletekbe menő egyeztetések pedig továbbra is zajlanak a lelátó, a paddock és a boxutca kinézetéről.

Az egész munkával pedig 2026 december 31-én végezni is kell.

Stefano Domenicaliról az államtitkár azt mondta, "egy fantasztikus, megnyerő személyiség, egy nagyon pozitív ember, olasz temperamentummal megáldva".

"Elmondta azt is, hogy nagyon szeretnek idejárni a pilóták és a vezetők is, ez nyilván hozzájárult a szerződéshosszabbításhoz."

Schmidt Ádám azt is elmondta, a Forma-1 "nem helyezkedik el sehol" a többi fajta sporttal, versenysporttal, szabadidősporttal szemben, mondván, "minden sport fontos, (...) az F1 egy fontos dolog sok másik mellett".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×