eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Sipos Adriánt kiállítják a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzés 48. másodpercében a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Több veszprémi meccs is gyanús a kézilabda-bundabotrányban

Tovább dagad a kézilabda-játékvezetőket érintő bundabotrány. Van két olyan páros, amely a jelenleg is zajló világbajnokságon is szerepet kap.

Nagy port kavart a dán Tv2 által nyilvánosságra hozott Sportradar-jelentés, amelyből kiderült, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már 2018 óta tud arról, hogy nyolc játékvezető-páros 26 mérkőzése kapcsolatba hozható fogadási botrányokkal – írja a Dániasport.

Az ügy ezért is érdekes, mert két játékvezetői páros, a horvát Matija Gubica, Boris Milosevic, illetve az északmacedón Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov kettős jelenleg is dolgozik a lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságon. Sőt hétfőn utóbbiak vezették a Portugália–Magyarország mérkőzést, amelynek első percében végleg kiállították a magyar Sipos Adriánt.

A dán Tv2 a 26-ból néhány mérkőzést már kiemelt, köztük volt például két veszprémi összecsapás, a Vardar Szkopje elleni 2016. december 6-i SEHA-liga (28-28) és a Kielce elleni 2017. október 15-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés (32-32) is. De állítólag a Győri Audi ETO KC-nak is van gyanús meccse.

A lap egy veszprémi mérkőzést emel ki a kettő közül: a Veszprém–Vardar Szkopje SEHA-liga találkozót még 2016-ból.

A meccs a szünetben 12-12, majd a végeredmény 28-28 volt.

Ilyesmire lehet fogadni, és nagyon nagy pénzt hozhat. Jellemzően focimeccseken játsszák meg, nem kézilabdában.

Idézik a dán Tv2 szakmai elemzését. Eszerint "a Veszprém az utolsó percben birtokolra a labdát, egy góllal vezetett, amikor a veszprémi beállós, Andreas Nilsson ellen belemenést ítéltek.

Teljesen borzalmas döntés

– mondta az egyik elemző, és fotóval is igazolta ezt. Majd öt másodperccel a lefújás előtt a játékvezetők teljesen érthetetlen büntetőt ítéltek a Vardarnak. A szkopjei csapat kiegyenlített, a meccs döntetlennel zárult. Ezt a találkozót a horvát Matija Gubica és Boris Milosevic vezette.

A győri kézilabdázóknál egyelőre nem tudható, mely találkozóról van szó.

Az ügyben a bírók tevékenységét tartják gyanúsnak, miközben játékosok is megszólaltak már.

Rasmus Lauge, aki jelenleg a Veszprémben játszik, de még a Flensburg-Handewitt kézilabdázójaként volt érintett, azt mondta a botrány kirobbanása után, hogy "mi mindent megteszünk a pályán, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle” – hozzátéve, hogy a nyilvánosságra hozott jelentés hihetetlenül sajnálatos.

Az Európai Kézilabda Szövetség már 2018-ban megkapta a Sportradar jelentését, át is adta az illetékes hatóságoknak, de a mérkőzések áttanulmányozása után nem talált okot további gyanúra. Hasonlóképpen cselekedett vasárnap a nemzetközi szövetség is, amely csak annyit közölt, hogy

a játékvezetők minden gyanú felett állnak, amíg be nem bizonyosodik, hogy bűnösök. Így vezethetnek továbbra is vb-mérkőzéseket.

A fogadóirodák nem nézik tétlenül a történteket, az érintett játékvezetők feketelistára kerülnek, és az általuk vezetett mérkőzések eleve alacsonyabb szorzókkal kerülnek be a fogadások közé.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×