eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Sipos Adriánt kiállítják a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkőzés 48. másodpercében a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Több veszprémi meccs is gyanús a kézilabda-bundabotrányban

Tovább dagad a kézilabda-játékvezetőket érintő bundabotrány. Van két olyan páros, amely a jelenleg is zajló világbajnokságon is szerepet kap.

Nagy port kavart a dán Tv2 által nyilvánosságra hozott Sportradar-jelentés, amelyből kiderült, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már 2018 óta tud arról, hogy nyolc játékvezető-páros 26 mérkőzése kapcsolatba hozható fogadási botrányokkal – írja a Dániasport.

Az ügy ezért is érdekes, mert két játékvezetői páros, a horvát Matija Gubica, Boris Milosevic, illetve az északmacedón Gjorgij Nacsevszki, Slave Nikolov kettős jelenleg is dolgozik a lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságon. Sőt hétfőn utóbbiak vezették a Portugália–Magyarország mérkőzést, amelynek első percében végleg kiállították a magyar Sipos Adriánt.

A dán Tv2 a 26-ból néhány mérkőzést már kiemelt, köztük volt például két veszprémi összecsapás, a Vardar Szkopje elleni 2016. december 6-i SEHA-liga (28-28) és a Kielce elleni 2017. október 15-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés (32-32) is. De állítólag a Győri Audi ETO KC-nak is van gyanús meccse.

A lap egy veszprémi mérkőzést emel ki a kettő közül: a Veszprém–Vardar Szkopje SEHA-liga találkozót még 2016-ból.

A meccs a szünetben 12-12, majd a végeredmény 28-28 volt.

Ilyesmire lehet fogadni, és nagyon nagy pénzt hozhat. Jellemzően focimeccseken játsszák meg, nem kézilabdában.

Idézik a dán Tv2 szakmai elemzését. Eszerint "a Veszprém az utolsó percben birtokolra a labdát, egy góllal vezetett, amikor a veszprémi beállós, Andreas Nilsson ellen belemenést ítéltek.

Teljesen borzalmas döntés

– mondta az egyik elemző, és fotóval is igazolta ezt. Majd öt másodperccel a lefújás előtt a játékvezetők teljesen érthetetlen büntetőt ítéltek a Vardarnak. A szkopjei csapat kiegyenlített, a meccs döntetlennel zárult. Ezt a találkozót a horvát Matija Gubica és Boris Milosevic vezette.

A győri kézilabdázóknál egyelőre nem tudható, mely találkozóról van szó.

Az ügyben a bírók tevékenységét tartják gyanúsnak, miközben játékosok is megszólaltak már.

Rasmus Lauge, aki jelenleg a Veszprémben játszik, de még a Flensburg-Handewitt kézilabdázójaként volt érintett, azt mondta a botrány kirobbanása után, hogy "mi mindent megteszünk a pályán, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle” – hozzátéve, hogy a nyilvánosságra hozott jelentés hihetetlenül sajnálatos.

Az Európai Kézilabda Szövetség már 2018-ban megkapta a Sportradar jelentését, át is adta az illetékes hatóságoknak, de a mérkőzések áttanulmányozása után nem talált okot további gyanúra. Hasonlóképpen cselekedett vasárnap a nemzetközi szövetség is, amely csak annyit közölt, hogy

a játékvezetők minden gyanú felett állnak, amíg be nem bizonyosodik, hogy bűnösök. Így vezethetnek továbbra is vb-mérkőzéseket.

A fogadóirodák nem nézik tétlenül a történteket, az érintett játékvezetők feketelistára kerülnek, és az általuk vezetett mérkőzések eleve alacsonyabb szorzókkal kerülnek be a fogadások közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×