eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: mlsz.hu

Meghalt Mészáros Ferenc

A Vasas és a magyar válogatott legendás kapusa 72 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn hunyt el.

Életének 73. évében elhunyt Mészáros Ferenc, a magyar válogatott korábbi kapusa – írja honlapján a Magyar Labdarúgó-szövetség.

Mészáros Ferenc 1950-ben Soroksáron született, a VM Egyetértésben kezdett el futballozni. A mindenki által Bubunak becézett kapus tizennyolc évesen került a Vasashoz anyaegyesületéből. Az angyalföldi klubban a következő évtizedben Tamás Gyulával vetélkedett a kezdőcsapatba kerülésért. A hetvenes évek elejétől már Mészáros védett többet – kivéve, ha fegyelmi okokból mellőzték.

Extraképességű, a legelképesztőbb bravúrokra képes, virtuóz kapus volt. Pályafutása fénykora a nyolcvanas évek elejére esett, egyik legjobb meccse a bukaresti vb-selejtező volt. „Mészáros maga volt a megtestesült nyugalom. Az első félidőben nem volt túlságosan sok dolga, de ekkor is védett egy Iordanescu-lövést és kifutások után szinte a felhők közé emelkedve húzta le a labdát. Szünet után pedig bravúros védései is voltak, csupán egy kifutása nem sikerült. Sokat tett a pontszerzésért” – írta róla a meccs másnapján a Népsport.

Mészáros azon mindössze négy magyar kapus egyike (Szabó Antal, Grosics Gyula és Ilku István társaságában), akik legalább két labdarúgó-világbajnokságon is védtek. Sikerekben gazdag pályafutása során

  • magyar bajnok (1977),
  • MNK-győztes (1973, 1981),
  • portugál bajnok (1982),
  • Portugál Kupa-győztes (1982),
  • U23-as Európa-bajnok (1974)

lett.

1984-től még két idényt a magyar bajnokságban, a Rába ETO színeiben szerepelt, végül a pályafutását a portugál Setubalban fejezte be.

Mészáros Ferenc harminckilencedik évében járva is védett még a válogatottban, nála idősebb korában csak Király Gábor őrizte a nemzeti tizenegy kapuját.

Mészáros Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség a saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×