eur:
388.59
usd:
361.53
bux:
68874.07
2024. május 8. szerda Mihály
.Sabre MENIn photo: SZILAGYI Aron VS BAZADZE SANDROPhoto Augusto Bizzi
Nyitókép: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Szilágyi Áron: már érzem azt, hogy lassan 33 éves vagyok

A háromszoros olimpiai bajnok megnyerte az orléans-i férfi kard Grand Prix-t, miután a döntőben legyőzte a grúz Sandro Bazadzét. Szilágyi Áron a versenyről, a kvalifikációs időszakról és a válogatott csapatról is beszélt az InfoRádióban.

"Az idény első versenye előtt nehéz bármire is számítani. Mindig az újdonság erejével hat egy új szezon kezdete. Egy rövid, de annál munkásabb felkészülésen voltam túl. Csaknem öt hetet tudtam mindentől mentesen egybefüggően dolgozni" – mondta Szilágyi Áron.

A háromszoros olimpiai bajnok és világbajnok kardozó szerint a felkészülés elég volt ahhoz, hogy jó formába kerüljön és már nagyon várta, hogy a páston lehessen. Az elődöntőben és a döntőben találkozott kiemelt, erős ellenfelekkel, köztük a koreai Kim Dzsonghvannal az elődöntőben, majd a grúz Sandro Bazadzéval a döntőben. Ellenük többször küzdött már világbajnokságokon, olimpiákon, ezért kíváncsi volt, most milyen ritmussal, akciókkal tudja meglepni őket.

"Most náluk van a labda, hogy mit tudnak velem kezdeni"

– mondta a kardozó.

Szilágyi Áron elmondása szerint a koreai vívó elleni elődöntő kifejezetten nehéz volt, mert ellenfele vezetett az elején, és onnan kellett építkezni. Jól jöttek edzőjének, Decsi Andrásnak a tanácsai, ennek köszönhetően meg tudta fordítani az asszót. Sandro Bazadze ellen fordítva történt: olyan stratégiával tudta meglepni az elején, amit a grúz versenyző még nem látott tőle, így végig vezetve meg tudta verni őt 15-10-re.

Szilágyi Áron a december 16-án kezdődő országos bajnokságon nem indul, mert a sarka és a könyöke "nincs tökéletes állapotban", és inkább a következő évi versenyekre koncentrál. Január közepén újabb Grand Prix-versenyen indul, majd az áprilisi kvalifikációs időszakban is százszázalékos erőnlétben szeretne lenni.

Bár Szilágyi Áron egyéniben vezeti a világranglistát, ez nem ad hozzá a kvalifikációhoz, ugyanis a csapattal szeretné megszerezni az olimpiai kvótát. Ez azt jelenti, hogy a csapat világkupákon, Európa- és világbajnokságokon kell jól szerepelnie a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás négyesnek. A szezont jó pozícióból, a világranglista második helyéről indítják a koreaiak mögött, és legalább ezt a pozíciót meg kellene tartani a biztos párizsi induláshoz.

A sportoló azt mondta: a júliusi világbajnokság után is lesz pihenő. "Kell is, mert már érzem azt, hogy lassan 33 éves vagyok, és szükségem van a regenerációra" – mondta, hozzátéve, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra haladnak a felkészülésnél. A kvalifikációs időszak tulajdonképpen két fél szezonon ível át, de nem ettől teszik függővé a felkészülést.

Bár egyéniben minden versenyen remekelt már Szilágyi Áron, a csapattal elért eredményekre is büszke. Az elmúlt években sokszor a "saját tudásukat túlszárnyalva" kerültek a döntőbe vagy értek el dobogós helyet. Motiváltak, és nagyon szeretnének továbbra is versenyben lenni az érmekért.

"Ugyanazok a célok, mint egyéniben: sikeresnek lenni a milánói világbajnokságon, illetve hogy a kvalifikációt megszerezzük, és Párizsban minél jobban szerepeljünk"– mondta a háromszoros olimpiai bajnok és világbajnok kardozó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 15:43
×
×
×
×