eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, Hungary - August 29, 2014: Groupama Arena the home of the FerencvĂĄrosi Torna Club, Budapest, Hungary. The second largest stadium in Hungary. The best-known part of the club is the mens football team.
Nyitókép: to_csa/Getty Images

Reneszánszát éli a Ferencváros kupaellenfele

A török futball Isztambulon kívüli világának legnagyobb múltú képviselője játszik csütörtök este a Ferencvárossal az Európa-liga 2022-es csoportkörének első játéknapján. A Trabzonspor reneszánszát éli, tavasszal története során hetedszer is megnyerte a török bajnokságot.

Ne révedezzünk sokat a múltba, de annyit feltétlenül érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi klub 1967-ben több helyi egyesület összeolvadásából jött létre, s hogy korábbi legsikeresebb időszakát 1975 és 1981 között élte meg, amikor a hat bajnoki idényből ötöt megnyert. Ismét bajnok lett 1984-ben. Másképpen: 1975-től szűk évtizeden keresztül vagy első (hatszor) vagy második (háromszor) lett a csapat, amely egyébként a legendák szerint azért visel kék és bordó színű szerelést, mert az alapításkor ilyet kapott ajándékba a birminghami Aston Villától.

A fénykor első számú csillaga a kapus, Şenol Güneş volt, aki az eddigi hét bajnoki címből hatnak is részese volt. Neve elsősorban arról ismert Magyarországon, hogy szövetségi kapitányként bronzérmes lett a 2002-es világbajnokságon. 2016 óta nevét viseli a Trabzon stadionja, 2021-ig ő volt a szövetségi kapitány. A magyar válogatott elleni legutóbbi két mérkőzésen ő dirigálta a török csapatot.

A Trabzon – bár a köztes időszakban is ért el sikereket a Török Kupában – 2020-ban kezdte a mostani sikeres időszakát. abban az esztendőben kupagyőztes, majd 2021–2022-ben bajnok lett. A Fekete-tenger partján lévő város egyébként kedvelt célállomása a katari üzletembereknek és turistáknak, jó fél évtizeddel ezelőtt fel is vetődött, hogy tulajdont vásárolnak a klubban, de ebből végül – tudomásunk szerint – nem lett semmi. Igaz, ettől még nem szűkölködik a Trabzonspor, a 2019–2020-as idényben, a kupagyőzelem évében olyan sokat költött, hogy az UEFA a Pénzügyi Fair Play megsértése miatt szankcionálta.

2021 nyarán visszatérhetett a csapat az európai porondra, a Konferencia-ligában kiejtette a magyar klubok jó ismerősének számító Moldét, majd kiesett a későbbi győztes AS Roma ellen. Idén egyetlen párharcot vívott a BL-playoffban, a dán FC Köbenhavn ellen – azt elveszítette.

A keret a nyáron erősödött, mivel nem igazolt el a Tottenham által kiszemelt, 17 millió euróra tartott kapus, Ugurcan Cakir (igaz, az elmúlt hetekben nem védett sérülése miatt), s sikerült a Dániába hazatérő Andreas Cornelius és a sajátnevelésű balhátvéd, a közel tízmillió euróért az Ajaxhoz igazoló Ahmetcan Kaplan utódát is megtalálni.

Törökországban csütörtök estig tart az átigazolási időszak, még az sem zárható ki, csak nem valószínű, hogy a Hürriyet nevű lapnak igaza lesz, s Anthony Martialt, a Manchester United francia csatárát kölcsönveszi a Trabzonspor. A mi szempontunkból mindegy, az Európa-liga evezési határideje lezárult.

Így is érkeztek újak, a nagyon jól bemutatkozó egykori újpesti, az északmacedón Enisz Bardhi, az Aston Villából megvett egyiptomi Trezeguet, és a Valenciától jóval a piaci értéke alatt megvásárolt, uruguayi Maxi Gómez. De mindannyiuknál fontosabb szerzemény lehet a 17 millió euróra taksált, három év után a klubhoz visszatérő Yusuf Yazici. A válogatott középpályás az elmúlt idényeket a CSZKA Moszkvában és a Lille OSC-ben töltötte.

Rajtuk kívül ismert futballista a Barcelona által nevelt, a Borussia Dortmundban és a Betisben is megfordult Marc Bartra, a több mint ötvenszeres görög válogatott Anasztasziosz Bakaszetasz, a szintén 2022. nyári szerzemény Jens Stryger Larsen és természetesen a szlovák Marek Hamsik, aki a múlt heti bajnokin már játszott néhány percet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×