eur:
394.19
usd:
369.72
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
MONTE CARLO, MONACO - MAY 24:  Former Formula One World Champion Michael Schumacher of Germany watches the action in the pitlane during qualifying for the Monaco Formula One Grand Prix at the Monte Carlo Circuit on May 24, 2008 in Monte Carlo, Monaco.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Nyitókép: Clive Mason/Getty Images

Az idő "nem Michael Schumachernek dolgozik"

A hétszeres német világbajnok 2013. december 29-én szenvedett súlyos balesetet a francia Alpokban, ahol családjával síeltek. A legendás autóversenyző maradandó agykárosodást szenvedett. Kilenc éve tart a rehabilitációja, azon kívül azonban, hogy életben van, nem sok egyéb információ szivárog ki a német állapotáról.

Nemes György szerint – aki 1986-1992 között a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető főorvosa volt – az, hogy Michael Schmuacher még életben van, kizárólag a gondos ápolásnak köszönhető. „A versenyző orvosi szaknyelven vigil-kómában, vagyis éber kómában van. Én 2013-ban is azt mondtam, hogy sok reménye nincs a teljes felépülésre” – idézi az Origo a szakember a Sportrádióban tett nyilatkoztatát.

Az éber kómában fekvő beteg kezét, ha megszúrják egy tűvel, akkor elhúzza a kezét, de ez egy rövidre zárt reflexfolyamat és nem tudatos tevékenység. Ha azt olvassuk, hogyvalaki Schumacherrel együtt nézett egy futamot, ez hihető, mert a beteget fel lehet ültetni, oda lehet tenni egy tévé elé, de Schumacher ekkor sem tudja, hogy mi történik vele. A baleseténél a sisak sem védte meg az ellencsapódásos sérüléstől. Az agy belséjben olyan nagy vérzések keletkeztek, amelyet műtéttel nem lehetett meggyógyítani – magyarázta.

Ebben az esetben az idő nem Schumachernek dolgozik. „Abban senki se reménykedjen, hogy egyszer csak magához tér, felkel és az élete ugyanúgy folytatódik, mint a balesete előtt. A kezelő orvosok nem tehetik meg, hogy egyszer csak leveszik a gépről, vagy nem adnak neki enni. Csak a család dönthet ebben a kérdésben” – fogalmazott Nemes György hozzátéve, hogy a vigil-kóma esetében is vannak persze csodák, felépülések, de nagyon ritkák.

„Schumacher esetében a végkimenetel reménytelen küzdelem.”

Nagyon sok energiával és még több pénzzel jelenlegi állapota fenntartható, de ezt életnek a szó klasszikus értelmében véve nem lehet nevezni – mondta.

Az Orig terjedelmes cikkében mások mellett az is olvasható, hogy Michael Schumacher 2022. január 3-án ünnepelte az 52. születésnapját családja svájci otthonában. A világbajnok örökségét fia, Mick viszi tovább, aki 2021-ben debütált az F1-ben az amerikai Haas csapatnál. Ő a Blidnek úgy fogalmazott, hogy nem zavarják az édesapjával kapcsolatos folyamatos kérdések és a vele való összeshasonlítása. „Számomra ő minden idők legjobbja ebben a sportágban. Nem értem, miért kellene ezt figyelmen kívül hagynom” – tette hozzá.

A legújabb hírek szerint a német pilóta felesége,Corinna 5 millió fontért eladásra kínálta azt a családi házat, amelyben a svájci Genfbent 2002 óta Michael Schumacherrel együtt élt.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 15:50
×
×
×
×