INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

kulcsár krisztián

wladár sándor

mob

magyar olimpiai bizottság

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a bizottság rendkívüli közgyűlésén Budapesten, a Larus rendezvényközpontban 2021. december 30-án. A közgyűlésen a megjelentek többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól. A jelenlévők közül 24-en voksoltak arra, hogy távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt.

Kulcsár Krisztián: nem erre készültem

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Megvonták a bizalmat az elnöktől a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, reményei szerint folytatódik az átalakulás. Wladár Sándor is némileg másra számított a közgyűlés előtt.

A Magyar Olimpiai Bizottság csütörtöki rendkívüli közgyűlésén 18-an szavaztak az elnök mellett, 24-en ellene (egy szavazat érvénytelen volt). Kulcsár Krisztián ezután bejelentette, hogy január 31-ével lemond a posztjáról. A sportvezető külön interjút senkinek nem adott, ehelyett sajtótájékoztatón összegezte álláspontját.

Mint mondta, generációk óta az olimpiai családhoz tartozik, ezért hiába van a szívében szomorúság, igyekszik semmi olyat nem mondani, ami esetleg ártana a szervezetnek. "Azt hittem, nyerni fogok" – utalt a közgyűlés előtti optimista hangulatára, megjegyezve: reggel még, amikor felkelt, a józanság és a személye körül kialakult hangulat mást mutatott. Az a hangulat a "realitást mondatta velem", akkor még vesztésre számított, ám az optimista hangulat, a család, ahova tartozik, más, optimistább érzést keltett benne.

Elmondása szerint 2017. májusában arra szerződött, hogy építse fel a Magyar Olimpiai Bizottságot, adjon neki tartást, tartalmat. Legyenek olyan közgyűlések, ahova eljár a tagság, és legyenek végre olyan elnökségi ülések, amelyekre eljön az elnökség. "Egy olyan szervezet volt a vízióm, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselőivel találkozzunk, fölemelhetjük a fejünket" - mondta.

Sosem akart, akartak olyat a zászlójukra tűzni, ami az általuk áttett status quót megváltoztatta volna. Senkit ki nem szorítottak, semmifajta exkluzivitást nem terveztek a Magyar Olimpiai Bizottság tagságában kialakítani. "Ez az út ez most is itt félúton megrekedt, egyelőre. Remélem, hogy az út folytatódni fog és nem visszarendeződés lesz, de ez már ez már a következő vezető víziójának lesz a döntése" – fejtette ki.

Wladár Sándor: több "nem" szavazatra számítottam

Az elnökváltást nyíltan is sürgető Wladár Sándor szerint jobb vezetőre van szükség Kulcsár Krisztiánnál. A Magyar Úszó Szövetség elnöke azt gondolta a közgyűlés előtt, hogy többen voksolnak nemleges szavazattal.

"Talán túl sok volt a cikk, túl elmarasztalóak voltak, talán sokan sajnálatból szavaztak igennel. Azért számítottam többre, mert a cikkekben szereplők validak, én magam is kiküldtem a kilenc elnökségi tag nevében egy hírlevelet, leírtuk, hogy mi vezetett idáig.

Nagy baj lett volna, ha az elnök úr itt marad, mert olyan mértékben cincálta volna szét az olimpiai eszmeiséget, hogy nem is tudom, hogyan tudott volna a MOB tovább működni"

– fejtette ki Wladár Sándor az InfoRádióban.

Sürgető kérdés ugyanakkor az új elnök megválasztása, egyrészt szervezetileg, másrészt mert öt hét sincs már hátra a téli olimpia kezdetéig. Ezzel kapcsolatban Wladár Sándort egy magas beosztású MOB-vezető megnyugtatta, hogy Peking kapcsán nem jelent akadályt az elnök személyével kapcsolatos ügy, hiszen az olimpiai szereplés megszervezését egy 25 fős stáb intézi.

Kulcsár Krisztián reményei a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba való kerülésre szertefoszlottak. Schmitt Pál májusban kerül ki onnan, az a jövő zenéje az úszószövetség elnöke szerint, hogy lesz-e magyar tagja a NOB-nak, lesz-e olyan, aki ott a magyar érdekeket képviselheti. Ugyanis

"a MOB-nak nem az a feladata, hogy a NOB érdekeit képviselje, hanem az, hogy a saját érdekeit, a magyar érdekeket"

– mondta Wladár Sándor.

Megjegyezte, az úszósportból biztosan nem pályázik senki Kulcsár Krisztián helyére, de hogy ki lehet a következő elnök, arra nem tudja a helyes választ, bár vannak "hírek, zajok". Annyi biztos, szögezte le, hogy olyan vezetőt kell találni, aki jobb lesz, mint az előző.

Gyulay Zsolt neve ismét felmerült az elnöki pozíció várományosai között

Kulcsár Krisztián utódja – sajtóértesülések szerint – a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója lehet. A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó az InfoRádiónak a döntés után a közgyűlés helyszínén elmondta: "1989 óta vagyok a MOB-közgyűlés tagja, azóta szinte megszakítás nélkül tagsággal rendelkezem. Az utóbbi években megváltozott a jözgyűlés összetétele, minősége, hiszen annak idején ez egy széles egyeztetési platform volt, sokak véleménye érződött a magyar sport fejlődésében, fejlesztésében. Nyilvánvalóan meg kell felelni az új korok kihívásainak. A helyzetet később még értékelni kell" – jegyezte meg.

Válaszolt arra a kérdésre is, hogy indul-e az elnökségért - cikkünket itt olvashatják.

Szabó Tünde: fontos döntés született

A sportért felelős államtitkár szerint a MOB jelenlegi feladat- és hatásköre rendben van.

Abszolút látszódik a sportban a demokrácia és szakmai döntést hoztak a delegált vezetők. A visszahívással fontos döntés született, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – nyilatkozta Szabó Tünde az InfoRádiónak. Arról, hogy szerinte honnan kell érkeznie a következő vezetőnek a MOB élére, itt írtunk.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Kulcsár Krisztián
 
Wladár Sándor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018