eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla
A portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

UEFA-szankciók: pontlevonás és kizárás is jöhet a stadionbezárás után

Jósa Bálint, az UEFA rasszizmus elleni harcát támogató FARE elnökségi tagja úgy látja, több országban hatásosan felléptek a szurkolói kirekesztés ellen, de az MLSZ eddig nem kért a segítségükből.

A magyar futball jól felfogott érdeke, hogy végre sikerüljön megfékezni azt a néhány száz embert, akik miatt immár a kizárás is reális veszély, ha továbbra sem szűnnek meg a lelátón azok a rasszista, homofób, gyűlölködő megnyilvánulások, amelyek miatt Magyarország 2012 óta feketelistán van az UEFA-nál – írja a stadionbezárás kapcsán a Népszava.

Mint azt az Infostart is megírta, az európai szövetség a magyar válogatott három Európa-bajnoki mérkőzését tanúsított szurkolói magatartás miatt

  • három soron következő UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, de a harmadik mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;
  • elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését;
  • 100 ezer euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

Kiderült az is, pontosan milyen rigmusok, molinók miatt született az ítélet.

A Népszava megszólaltatta az ügyben Jósa Bálintot, az UEFA rasszizmus elleni harcát támogató FARE nevű nemzetközi szervezet magyar elnökségi tagját.

„Engem őszintén szólva meglepett, hogy ilyen szigorú döntéseket hozott az UEFA, enyhébb büntetésekre számítottam – mondta Jósa Bálint. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szinte minden problémás ország rendet tett a nézőtéren, amikor a rendbontások számának növekedésével arányosan súlyosbodtak az UEFA büntetései. Azt gondolom,

ha most sem foglalkozik elég komolyan az MLSZ ezzel a kérdéssel, akkor a mostaninál súlyosabb szankció valószínűleg a pontlevonás vagy a kizárás lehet,

amit az Európa-bajnoki selejtezők mellett a világbajnoki kvalifikációs sorozatra is ki lehet terjeszteni, amivel azok járnak rosszul, akik tényleg szurkolni mennek ki a stadionba és betartják a szabályokat.”

A FARE elnökségi tagja hozzátette: szervezetük többször felkínálta segítségét a magyar szövetségnek, és voltak Budapesten a szervezet képviselő is, ám az MLSZ nem élt ezzel a lehetőséggel. Nemrég írt újabb levelet a FARE nemzetközi vezetősége az MLSZ-nek, amelyben felajánlotta segítségét a lelátói rend kialakításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×