eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Willi Orbán (j) és a török Ahmed Kutucu a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkőzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/AP

Meglepő és megérdemelt bravúr Szoboszlai álomgóljával

Szoboszlai Dominik góljával a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött Sivasban, a Nemzetek Ligája második sorozatának első napján a törökök ellen. A csoport másik mérkőzésén a vasárnapi ellenfél, az orosz csapat 3-1-re verte Moszkvában a szerbeket.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt visszaolvashatják a cikk második részében.

Marco Rossi szövetségi kapitány tartalékos csapata az első félidőben jobban játszott esélyesebb ellenfelénél, de nem tudott vezetést szerezni. A második félidő már kiegyenlítettebb játékot hozott, ám a Salzburg légiósa a 80. percben 30 méterről, szabadrúgásból betalált, így a magyarok megszakították 36 éven át tartó nyeretlenségi sorozatukat Törökországban.

Az olasz szakvezető Schäfer András becserélésével újoncot is avatott.

A sorozat másodosztályának megfelelő B divízió 1. csoportjának második fordulóját vasárnap rendezik, amikor a magyarok 18 órától a szerbeket csütörtökön legyőző oroszokat fogadják a Puskás Arénában.

"Az én kapitányi időmben ez volt a válogatott legjobb teljesítménye"

Marco Rossi hosszú idő után ismét kedvenc felállásában, azaz három belső védővel küldte pályára a csapatot, amely kifejezetten bátran kezdte a mérkőzést. A magyarok sorra vezettek szép és veszélyes támadásokat, a török kapusnak több védése is volt az első negyedórában, miközben a hazaiak támadásban kifejezetten pontatlanok voltak, így el sem jutottak Gulácsi kapujáig. A játékrész derekán olyannyira fokozódott a magyar nyomás, hogy a törökök nemhogy a félpályáig nem jutottak el, még a kapujuk előteréből sem tudtak kijönni a hatékony letámadás miatt.

A magyar fölény nagy helyzetekben is megnyilvánult és csak a szerencse mentette meg a törököket a góltól, ugyanis előbb a Szoboszlai lövésébe sarokkal beleérő Sallai a bal kapufát találta el, majd Holender nagyszerű csavarása a keresztlécen csattant. A szünet előtti percekben kiszabadult a szorításból a hazai együttes, amely először a 39. percben tette próbára a magyar kapust. Az első félidőt legjobban jellemző adat, hogy a törökök mindössze háromszor próbálkoztak kapura lövéssel, míg a magyarok kilencszer.

A folytatásban kiegyenlítetté vált a küzdelem: egyrészt ritkábbak lettek az ígéretes magyar támadások, másrészt a törökök játéka is pontosabbá vált, így ők is eljutottak a kapuig, sőt egy ízben Gulácsinak kellett hárítania egy megpattanó lövést. Ebben a periódusban nem volt benne a gól egyik csapat játékában sem, mégis ekkor kellett a legnagyobbat védenie Cakirnak, ugyanis egy szöglet után Orbán keresztléc alá tartó fejesét bravúrral ütötte ki. Ezt leszámítva csendesen csordogált a mérkőzés, többnyire a két 16-os között folyt a játék. A meccset Szoboszlai bombagólja döntötte el, aki 30 méteres szabadrúgásból talált be úgy, hogy a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba. A hátra lévő időben nem tudtak újítani a törökök, így a magyarok biztosan őrizték meg minimális előnyüket a lefújásig.

"Az első félidőben az eddigi legjobb teljesítményt nyújtotta a válogatott, mióta én vagyok a szövetségi kapitány. Igazi csapatmunka volt ez a mai győzelem, ami önbizalmat ad a folytatáshoz" - jelentette ki az olasz szakvezető, aki kifejtette, a törökök talán meg is lepődtek a választott taktikán. "Ez a rendszer igazából nem új, már játszottunk így kétszer. Az elmúlt tíz hónapban sok statisztikát néztünk át és azt láttuk, ezzel a felállással nagyon kevés lehetőséget adtunk az ellenfélnek".

Eredmények, Nemzetek Ligája, 1. forduló

A divízió

4. csoport:

Ukrajna-Svájc 2-1 (1-1)

Németország-Spanyolország 1-1 (0-0)

B divízió

3. csoport:

Törökország-Magyarország 0-1 (0-0)

Oroszország-Szerbia 3-1 (0-0)

4. csoport:

Bulgária-Írország 1-1 (0-0)

Finnország-Wales 0-1 (0-0)

C divízió

3. csoport:

Moldova-Koszovó 1-1 (1-0)

Szlovénia-Görögország 0-0

D divízió

1. csoport:

Feröer-szigetek - Málta 3-2 (1-1)

korábban:

Lettország-Andorra 0-0

Percről percre tudósítás

A törökországi Sivasban kezdi meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája 2020–2021-es kiírásában. A kezdő tizenegyben nincs újonc.

Az összeállítások. Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhan, Yandas – Kutucu, Calhanoglu, Kilinc – Yilmaz. Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér, Holender – Sallai, Szoboszlai – Szalai Á.

Az első tíz perc egyetlen helyzete a magyar csapat előtt adódott, Sallai Roland továbbsegített egy felívelt labdát, Cakir reflexszel védett.

A 11. percben Holender csavarását a kapus robinzonáddal védte.

A 18. percben Szoboszlai 17 méteres lövése Sallai Roland sarkáről ment tovább a kapu felé, sajnos „csak” a kapufára.

Fiola beadása utrán Szalai Ádám elől a kapu torkában mentettek a törökök a 25. percben.

A 31. percben újabb magyar kapufa jelezte, hogy közel járunk a gólhoz: Holender csavarta a labdát a bal kapufára.

Burak Ylmaz sárga lapot kapott, miután rátartott Willi Orbán lábára.

A félidő utolsó szakasza kiegyenlített játékot hozott, labdabirtoklásban is feljöttek a házigazdák.

Sigér szabálytalansággal kompenzálta hibáját, sárga lapot kapott. Calhanoglu lövésével zárult a félidő.

Megkezdődött a második félidő, Kutucu helyére Yazici állt be.

Az 52. percben Burak Ylmaz a saját térfeléről indulva óriási helyzetbe került, Nagy Ádám beérte, zavarta, de kellett Gulácsi Péter bravúrja is.

Sallainak akadt egy birkózós helyzete, de a második félidő első negyedében a törökök uralták a játékot. Calhanoglu jó helyzetből lőtt a kapu fölé, 17 méterről.

Az első magyar csere, Sigér helyére Schäfer András, a korábban Olaszországban is szereplő, immár a dunaszerdahelyi csapatot erősítő középpályás állt. Ez az első válogatottsága.

A 64. percben Willi Orbán hétméteres fejese után Cakir óriási reflexszel védett.

A 70. percben Szalai Ádám helyére Nikolics Nemanja állt. Gulácsi Péter lett a csapatkapitány.

Újabb magyar sárga lap, Sigér és Fiola után Lang is kapott egyet.

A 80. percben Szoboszlai Dominik elképesztő szabadrúgás-gólt rúgott 30 méterről. Törökország–Magyarország 0-1.

Sivas, 2020. szeptember 3.
Szoboszlai Dominik ünnepli gólját a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkőzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án. A magyar válogatott 1-0-ra győzött.
MTI/AP
Szoboszlai Dominik ünnepli gólját a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkőzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án. A magyar válogatott 1-0-ra győzött. MTI/AP

Kalmár Zsolt váltotta Sallai Rolandot.

Lefolyt az órán az utolsó néhány perc.

A magyar válogatott a játék képe alapján teljesen megérdemelten győzött.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×