eur:
368.40
usd:
344.76
bux:
48331.91
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: pixabay

Radák Zsolt: a betegek egy részénél a tüdőkapacitás ötödével végez a koronavírus

A Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, Radák Zsolt az InfoRádióban elmondta, miért nem vehette észre magán a koronavírust az élsportolók zöme.

Egyelőre nem tudni, milyen hosszú távú hatása lehet a koronavírus-fertőzésnek az élsportolókra – mondta az InfoRádiónak Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. A professzor a komoly tünetekkel nem bajlódó fertőzötteknek is fokozott óvatosságot javasol.

"Nagyon sok dolgot nem tudunk a vírus hosszú távú hatásairól, azt tudjuk, hogy volt jó néhány élsportoló, aki elkapta a betegséget, de a hosszan ható következményekről eléggé keveset tudunk, eléggé homályban tapogatózunk" – mutatott rá Radák Zsolt, aki szerint a kérdés meg is érne egy nagyobb vizsgálódást.

A közelmúltban meghalt egy hazai birkózó, az egyetem hallgatója, akit diagnosztizáltak a betegséggel, de nem tudják megmondani, hogy az ő halálának egyáltalán köze van-e a fertőzéshez – hozta fel példaként.

A rövidebb távú hatásokról szólva elmondta, több olyan sportoló szervezetében, aki fertőzött lehetett, nem is jelent meg az antitest, gyakorlatilag tünetek nélkül kihúzták, és mint Radák Zsolt aláhúzta, a legtöbb edzett ember ugyanígy lehet a koronavírussal.

Van viszont egy friss ismerete a vírussal kapcsolatban - egyenesen Kínából.

"Tíz beteg közül három-négy 20 százalékos tüdőkapacitás-csökkenést szenved el,

igaz, ők nem élsportolók, hanem átlagemberek, reméljük, ez a szám nem is érvényes a legaktívabbakra" – mondta.

A tüdőn kívül a májban, a szívben, a herében és az agyban is okoz jelentős funkcionális problémákat a koronavírus, márpedig ha – fejtegette Radák Zsolt – a szív működését támadja a kórokozó, a terhelést a betegség alatt kerülni kell, de azért igaznak mondható, hogy egy erősebb immunrendszerű emberre kevésbé veszélyes az új koronavírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×