eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lovaggá ütnék a háromszoros aranyérmest

Skócia legújabb nemzeti hőse Chris Hoy kerékpárversenyző, aki három aranyérmet szerzett Nagy-Britanniának a pekingi olimpián.

A 32 éves Chris Hoy gyerekkora óta szerelmese a pályakerékpározásnak. Sportra termett fiatalember, ifi korában evezősként is szerzett érmeket, és az iskolai csapatban rögbizett, aztán eljegyezte magát a kerékpározással.

2004-ben világrekorddal nyerte az athéni olimpia egykilométeres versenyét, ezért a királynő 2005-ben abban a kisebb fokozatú kitüntetésben részesítette, amit hajdan a Beatles együttes is megkapott.

Most, hogy újabb három aranyat szerzett Pekingben, a Skót Nemzeti Párt parlamenti képviselője beterjeszti javaslatát, hogy II. Erzsébet üsse lovaggá Chris Hoyt. Már csak azért is, mert olimpiai és világbajnoki címei nyomán egyre több fiatal kezd versenyszerűen kerékpározni a szigetországban, és most Chris Hoy mögött az ezüstérmes is skót volt.

Chris Hoy harmadik aranyérme szombaton a keirin kerékpározásban született, ebben az izgalmas versenyszámban, ami körül viták dúlnak. Japánban nagyon népszerű ez a motoros felvezetésű sprintkategória, mert úgy fogadnak a befutókra, mint a lóversenyeken. Szó volt arról, hogy Pekingben a keirin kimarad a műsorból, és a BBC azt derítette fel, hogy japánok állítólag komoly pénzt fizettek a szervezőknek, hogy ne így legyen.

A Lao San kerékpárstadionban azután skót győzelem született, és a bajnokot szülővárosa, Edinburgh szívesen avatná ezért szentté. Szentté avatása nem valószínű, de szinte bizonyos, hogy jövőre már Sir Chris Hoynak nevezheti magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×