eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen

"Csak doppinggal amúgy sem lehet világcsúcsokat döntögetni"

Michael Phelps őstehetség, bár kétségtelen, hogy a doppingellenőröket is elgondolkodtatják az övéhez hasonló teljesítmények - mondta el a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádióban. Tiszeker Ágnes hangsúlyozta: egyik sportágat sem tartja menthetetlenül doppingfertőzöttnek.

Michael Phelps földöntúlinak tűnő eredményei sokakat elgondolkodtatnak. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője megjegyezte: az elmúlt időszakban számtalanszor kérdezték tőle, hogy mit gondol a Phelps-jelenségről. Azt is többen firtatják, vajon Pekingben foglalkozik-e a doppingellenes szervezet az amerikai csodaúszóval.

Tiszeker Ágnes elmondta: az úszót igazi őstehetségnek tartja, aki hatalmas munkával, komoly erőfeszítéssel, tervszerű edzésprogrammal éri el kimagasló eredményeit. Csak doppinggal amúgy sem lehet világcsúcsokat döntögetni - emlékeztetett az ügyvezető, aki egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az a 8-10 sportoló, aki az adott olimpiai számban az élen végez, biztosan kivételes tehetség.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy mindenkit - nemcsak a doppingellenőröket - elgondolkodtatnak az olyan teljesítmények, amilyeneket Phelps produkál. Különös például, hogy a világcsúcsok menetrendszerűen, szinte előre megírt kotta alapján követik egymást - fogalmazta meg Tiszeker Ágnes. Az is segít megalapozni a gyanút, hogy ritkán látjuk az amerikai úszót elfáradni - tette hozzá.

Nem menthetetlenek

A sztársportolók korábbi dopping-dílere egy interjúban úgy fogalmazott: az élsportban gyakorlatilag mindenki doppingol, az úszás, az atlétika és az országúti kerékpár pedig "teljesen menthetetlen".

Tiszeker Ágnes ugyanakkor ezeket a sportágakat sem menthetetlennek, sem túlzottan doppingfertőzöttnek nem gondolja; kétségtelen ugyanakkor, hogy az emberfeletti eredményekhez tiltott eszközök használata is hozzájárulhat.

Az idézett interjúban az a fontos megállapítás is szerepel, hogy a sikeresen titokban tartott doppingesetek feltétele az volt, hogy pontosan tudják, mikor és hányszor kerül sor az adott versenyzők ellenőrzésére - hívta fel a figyelmet a MACS ügyvezetője. A tiltott szereket ezeknek az információknak a birtokában adagolták, így elkerülhető volt a lebukás.

Ha azonban az ellenőrzés hatékonyabb, az egyes vizsgálatok időzítése pedig titkos, akkor már nem működik ez a taktika, ami kellő visszatartó erő lehet - tette hozzá.

Nem csak az arany számít

Arra a felvetésre, hogy a mostani olimpián a magyar sportolók gyengébb szerepelésének hátterében állhat-e szigorúbb doppingellenőrzés, Tiszeker Ágnes azt válaszolta: nagyon megváltozott az utóbbi időben az élsport, a legjobb húsz versenyző közül szinte bármelyik olimpiai bajnok lehet. Mindezek alapján vitatja a "gyengébb szereplés" megfogalmazást. Hozzátette: a sikereket nem csak aranyérmekben kell mérni.

Az ügyvezető elmondta: kétségtelen, hogy a magyar csapat dopping szempontjából megfelelően ellenőrzött. Tiszeker Ágnes ennek megfelelően bízik abban, hogy a tiltott szerek használatának "árnyéka a magyar csapatra nem vetülhet rá". Ettől pedig még értékesebbek azok az eredmények, amiket a magyar versenyzők elérnek - mondta. Egyben felhívta a figyelmet: nincs vége az olimpiának, a magyarok általában a második részben szoktak eredményesebbek lenni, "bár ami eddig történt, az is lenyűgöző volt".

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő elárulta, kell-e félni a magyarországi tigrisszúnyogoktól

Szakértő elárulta, kell-e félni a magyarországi tigrisszúnyogoktól

Amennyire jó a mókus "marketingje", olyan rossz a tigrisszúnyogé – mondta az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. Garamszegi László biológus szerint az invazív tigrisszúnyog potenciálisan valóban számos kórokozót terjeszthet, Magyarországon azonban még egy egy példányban sem találták meg például a nyugat-nílusi láz vírusát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 2. 13:45
×
×
×
×