eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Az akklimatizáció sikertelensége rontja a sportolók teljesítményét

A pekingi olimpia eddigi tapasztalatai alapján az európai sportolók egy része érezhetően elmaradt az elvárásoktól. Az InfoRádió által megkérdezett alvásspecialista szerint a - magyarok esetében hatórás - időeltolódás miatti átállási zavar csak az egyik tényező a gyengébb teljesítményben.

Az emberek alvása annyira egyéni lehet, mint az ujjlenyomatuk - mondta az InfoRádióban Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa, aki szerint az alvás csak egy faktor a többi mellett, amely negatívan befolyásolhatja a sportolók teljesítményét.

Mind mondta, az akklimatizálódás különösen azoknak lehet jelentős, akik Nyugatról utaznak Kelet felé, valamint az úgynevezett pacsirta típusú embereknek, azaz akik általában korán fekszenek és korán is kelnek fel. Õk egy hosszabb utazás után gyakran nem tudnak este elaludni, de reggel korán felébrednek, így kialvatlanok lesznek.

Az orvos azonban rámutat: volt már olimpia Szöulban és Tokióban is, a nyugati sportolók pedig ezeken is szépen szerepeltek.

A rossz forma másik oka a stressz lehet, amelyet azonban egy ilyen jelentős esemény alkalmával nem nagyon lehet elkerülni. A stresszes ember éberebb, rosszabbul alszik.

Purebl György elmondta: az átállást az átlagember úgy teheti könnyebbé, hogy rendszeresen mozog az utazás utáni napokban. A sportolók ezt természetesen megteszik, talán még túl sokat is sportolnak a verseny előtti utolsó napokban - mutatott rá a szakember.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×