eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Hargitay András: Úszásban még két éremben reménykedhetünk

Még két érmet vár a magyar úszóktól a pekingi olimpián Hargitay András, aki az 1972-es müncheni játékokon harmadik lett 400 vegyesen. Ebben a számban ezúttal 4 perc 4 másodperc alatti világcsúccsal gyozött az amerikai Michael Phelps, Cseh László pedig Európa-rekorddal lett ezüstérmes. Az olimpiai bronzérmes egykori úszó úgy véli: az ember, a technika és az eredmény is folyamatosan fejlődik.

Mit szól Cseh László eredményéhez?

Michael Phelpset nem lehetett megverni. Az, hogy Cseh László megúszta élete legjobbját Európa-rekorddal, mutatta, hogy maximálisan helyt állt. Tisztességes második helyet elérni kiváló dolog. Én büszke vagyok rá, és kívánom neki, hogy Phelps rekordját pár év múlva döntse meg ő is.

Mi lehet a mostani rekorddömping oka?

Óriási technikai fejlődés tapasztalható például az úszódresszeknél. Az edzésmódszerek változása is közre játszik, és a meg nem engedett eszközök használata is felmerül, bár a WADA nagyon keményen ellenőrzi a versenyzőket. Azt remélem, hogy a több munka és a korszerű feltételek vannak a jobb eredmények mögött. Valószínűleg az eredmények javulását eredményezte az is, hogy változott az úszás szabálya: háton például nem szabad falat érnie a versenyzőnek, csak egy gyors bukófordulót csinálhat, ami másodperceket jelenthet.

Meddig lehet faragni a rekordokon?

Amikor 100 méteres gyorson 1 perc alatt úsztak, azt mondták: ennél lejjebb már nem lehet menni. Most már 50 másodperc alatt ússzák le a távot. Az ember teljesítőképessége határtalan. Nyilvánvaló, hogy 10 másodperc alatt nem lehet majd teljesíteni a 400 vegyest, de faragni az időkből mindig lehet. Biztos lesznek olyan rekordok, amiket sokáig nem lehet majd megdönteni, mint például a távolugrásnál. De az ember, a szabályok és a technika folyamatosan fejlődik, így az eredmények is fejlődnek.

Vár-e még érmet úszásban?

Én azt szeretném, ha mindenki megjavítaná legjobb idejét - hogy ez helyezésben mit jelent, nehéz megmondani. 200 vegyesen Cseh Lászlónak nem lesz könnyű dolga, Gyurta Dániel már meglepett minket olimpián, Kovács Emese szereplését pedig nem lehet megjósolni. Reménykedjünk még két éremben.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×