eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"A pekingi a kínai kormány PR-olimpiája lesz"

Az olimpia általában többet hoz, mint amennyibe megrendezése kerül, és az azonnali jelentős bevételek mellett a rendezvény hosszú távon is hasznot hajt a rendező ország számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc. A sportközgazdász szerint a pekingi olimpia javít Kína megítélésén.

Az olimpiával a rendező országok komoly bevételre számíthatnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó sportközgazdász, hozzátéve: az események vannak hosszú távú, például a turizmusban megmutatkozó pozitív hatásai is.

Dénes Ferenc szerint az olimpiának vannak olyan pénzügyileg kimutatható tényezői, amelyek az országimázsra hatnak. Úgy véli: a pekingi a kínai kormány PR-olimpiája lesz, és az esemény az országot, valamint a gazdaságot tekintve egy folyamat megkoronázása.

Ahhoz, hogy Kína megmutassa, mi van a gazdasági növekedést jelző számok mögött, kell egy olimpia - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a szöuli olimpia Dél-Koreában is egy fejlődő országot mutatott be a világnak.

Úgy véli: a kínai módszerek szokatlanok lehetnek a demokráciából nézve, de nem ismeretlenek azok számára, akik kelet-európai országban éltek. Ugyanakkor hozzátette: nem fogja maradéktalanul beváltani a reményeket az a maximális siker, amit a politika vezérelte rendezés elvár és tervez.

Magyar foci: 10 ezer fölötti nézőszám kell

Dénes Ferenc a magyar sport kapcsán elmondta: az államnak az adózók pénzével elsősorban a sportlétesítmények fejlesztésén keresztül kellene részt vennie a sport finanszírozásában.

A létesítmények fejlesztése nemcsak a tömeg-, de a professzionális sportot is segítené - véli a sportközgazdász, aki szerint a fiatalok sportolását is segíteni kell úgy, hogy az állam a költségekből valamennyit levesz a családok válláról.

A magyar futballról a szakértő elmondta: a profi klubok jelentős része ma már komoly magántőkével működik. Bár a tulajdonosok alapvetően veszteségfinanszírozók, tisztában vannak azzal, hogy túl a pénztárkönyvi bevételeken, jelent és hoz is valamit számukra a labdarúgás.

Dénes Ferenc szerint egy 10 ezer fölötti átlag nézőszám és megfelelő jegyárak mellett már pénzügyileg is működőképessé lehet tenni a magyar focit. Úgy véli: ha van közönség, akkor érdeklődés is van - beindulhat a valódi szponzorálás, és a médiajogok is felértékelődhetnek.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 08:53
×
×
×
×