eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A sportolók mellett a háttériparágak is vetélkednek Pekingben

A pénteken kezdődő pekingi ötkarikás játékok nem csak minden idők legnagyobb szabású olimpiájának ígérkezik, de egyben a sporthoz kötődő "háttériparágak" - így például a sportszergyártók vagy akár az orvosi szerek - minden korábbinál kiélezettebb vetélkedésének is.

Idén 45 világrekordot javítottak meg az élsportoló úszók, míg korábban jellemzően évente 8-12 csúcsot úsztak. Márciusban, az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos állomásnak tekintett ausztrál bajnokságon például nyolc világcsúcs dőlt meg, az eindhoveni Európa-bajnokságon hat, júliusban a budapesti országos bajnokságon pedig tucatnyi országos rekordot javítottak meg.

Szakemberek szerint forradalmi változásokat hozott a "cápadressznek" nevezett új típusú úszódresszek használata is, de ez csak az egyik a lehetséges magyarázatok közül. Sokat fejlődött ugyanis a sportolókat segítő orvostudomány is.

Az "orvosi felkészítés" fokozódó jelentőségére utal, hogy például az úszó Eb-n a francia Alain Bernard nem csupán három világcsúcsával hívta fel magára a figyelmet, de - számos csapattársához hasonlóan - hihetetlenül fejlett kar- és vállizomzatával is. Bernard nyolc év alatt 19 kilogrammal növelte izmainak tömegét. A francia csúcstartóról nem igazolódott be, hogy tiltott szert használt volna.

Nem így az amerikai úszónőről, Jessica Hardyról. Július végén az 50 méteres mellúszás világcsúcstartónője az omahai válogatóversenyen pozitív mintát produkált, vizelete klenbuterolt tartalmazott.

Kiss László, a magyar úszóválogatott kapitánya korábban az InfoRádióban már felhívta a figyelmet egy, az úszók között terjedő doppingszerre, az IGF-re. A szert egyelőre nem lehet kimutatni, a kapitány szerint ez is közrejátszhat a tömeges csúcsdöntésekben.

Nagy vihart kavart az elmúlt hetekben Magyarországon, hogy Fazekas Róbert diszkoszvető indulhat a pénteken kezdődő pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság az öt doppingesetet hozó athéni játékok után döntött úgy, hogy az a magyar sportoló, aki ötkarikás játékokon megbukik, nem vehet részt többé olimpián. Ám a szabálynak nincs visszamenő hatálya, így fordulhat elő, hogy Fazekas Róbert ott lehet Pekingben, noha 2004-ben egyike volt a doppingvétséget elkövetőknek.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: "azért indulhat, mert büntetését letöltötte, tiszta eszközökkel megdobta az A szintet. Az élete csúcsformájában két évre felfüggesztették, elvették az aranyérmét is. Van a világon megbocsátás is, ha valaki a penitenciát, a büntetést lerótta, akkor annak bűnbocsánat jár."

Más országok sportvezetői kényesen ügyelnek arra, hogy a doppingvétségek miatt eltiltott versenyzők, vagy azok, akikre csak a gyanú árnyéka vetült, ne indulhassanak az ötkarikás játékokon. Az USA atlétikai szövetsége például a közelmúltban tiltakozott amiatt, hogy Marion Jones, a doppingoló, s hamis vallomástétel miatt hat hónapi börtönre ítélt atlétanő kegyelmet kért George Bush elnöktől.

Németországban a helyi olimpiai bizottság úgy határozott, hogy doppingvétségen ért sportolónak még az edzője sem utazhat ki az olimpiára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×