eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ördög lett a Kölyökből

David Villa szerint az oroszok elleni Európa-bajnoki mérkőzés volt élete meccse. A spanyol csatár a hetedik játékos a kontinensviadalok történetében, aki mesterhármast szerzett. Luis Aragones óvatos, a spanyol sajtó ujjong, míg Guus Hiddink az oroszok naivitását okolja.

Élete meccsét játszotta az oroszok ellen a mesterhármast szerző David Villa, ezt a Valencia csatára is elismerte. A 26 éves spanyol csatár a hetedik játékos a labdarúgó Európa-bajnokságok történetében, aki mesterhármast ért el.

A Kölyök (El Guaje) becenév után a spanyol sajtótól az Ördög nevet megkapó labdarúgó olyan legendákkal került egy listára, mint Dieter Müller, Klaus Allofs, Michel Platini és Marco van Basten. Legutóbb a 2000-es tornán szerzett egy játékos mesterhármast, igaz, akkor ez a bravúrt Patrick Kluivertnek és Sergio Conceicaónak is sikerült.

"Ez a legjobb forgatókönyv: három gól a válogatottban, egy győzelem és egy remek kezdés a tornán. Így kell folytatnunk a munkát" - emelte ki az UEFA által meccs emberének is megválasztott David Villa, aki a további esélyekről nem kívánt nyilatkozni.

A 26 éves csatár a harmadik gólját Fernando Torresnek ajánlotta. "Tartoztam neki ennyivel az első kettő miatt" - fogalmazott.

A mesterhármas után megnőhet az amúgy is a fél európai futballelit által csábított csatár ázsiója, aminek különösen az anyagi gondokkal küzdő Valencia vezetői örülhetnek. A Chelsea érdeklődéséről régóta hallani, csapattársa, Francesc Fabregas kijelentette, az Arsenalban is szívesen futballozna együtt a támadóval, és a két spanyol élklub, a Barcelona és a Real Madrid is tárt karokkal fogadná Villát.

Óvatos a spanyol kapitány

Luis Aragones, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya sem vont le messzemenő következtetéseket a remek rajtból. "A 4-1-es siker könnyű győzelemnek tűnik, de nem volt az, mert az ellenfelünk remek fizikai állapotban volt, és nehéz volt játszani ellenük. Örülök a győzelemnek, de úgy érzem, az első félidőben szerencsénk is volt, az oroszok óriási nyomást gyakoroltak ránk, a vezető gólunkig nehéz pillanatokat éltünk át. Villa fantasztikus képességű játékos, ugyanez igaz Torresre is, ha jó formában van."

A 69 éves spanyol szakember óvatossága érthető: a 2006-os vb első meccsén is négy találatot szereztek (akkor Ukrajna volt a szenvedő fél), majd a nyolcaddöntőben simán kikaptak a franciáktól. Egy spanyol-francia csata most is összejöhet az egyenes kiesés szakasz első körében.

Guus Hiddink, az orosz válogatott szövetségi kapitánya csapata naivságát okolta a vereségért. "Néhány iskolai csapat nem kap olyan gólokat, mint a második és a negyedik volt. Naivak voltunk néhány helyzetben, leckét kaptunk a kontrajátékból. Bízom benne, hogy sikerül tanulnunk a hibáinkból" - mondta a holland szakember.

Viva Villa!


Euforikus örömmel számolt be a spanyol sajtó az Aragones-együttes diadaláról, és Villa remeklése után arról is hajlandóak voltak elfeledkezni, hogy Raúl nincs kint a tornán.

A maravilla, vagyis csodálatos szóval és Villa nevével való játékot szinte mindegyik lap elsütötte. A Marca című sportlap szerint a Villa "terrorizálta az oroszokat Innsbruckban, és ismételten bizonyította, hogy nagyon hasznos csatára a válogatottnak". Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy ez még csak az első mérkőzés volt.

A Valencia támadója "táplálja az álmokat" - írta a másik sportlap, az As. "Jók vagyunk, ha nyílt sisakkal játszunk. Még jobbak, ha Villa és Torres benne van a csapatban" - olvasható a lap értékelésében.

Az El Mundo a Viva Villa címmel jelent meg, értékelésében pedig azt írta: "halálos Villa, halálos Spanyolország, optimális kezdet egy olyan tornán, amelyen az elvárások felfalják a csapatokat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×