eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Szerdán kezdik és csütörtökön fejezik be a moszkvai BL-döntőt

Talán még soha nem szidták ilyen sokat a BL-döntő helyszínének gyepét, s még biztosan nem kezdtek ilyen későn kupadöntőt a legelőkelőbb sorozatban, mint május 21-én, Moszkvában. Mire véget ér a szerdai finálé - az orosz fővárosban már jócskán csütörtök lesz. A BEK, illetve a BL történetének első "tiszta angol" fináléjának résztvevői már hétfő este óta Moszkvában vannak. Bárki is lesz a győztes, az angolok 11. alkalommal nyerik meg a sorozatot. Ezzel utolérik a spanyolokat és az olaszokat.

Csendesen készülnek - már-már túl csendesen. A két gárda kiválóan ismeri egymást, nem lesz könnyű bármivel is meglepnie Sir Alex Fergusonnak, illetve Avram Grantnek a másikat. A jövővel egyelőre egyikük sem foglalkozik.

A futballtörténelem legeredményesebb skót edzője csak a döntőről beszél, illetve arról, hogy a szerdai remek alkalom arra, hogy a Man United javítson "relatíve rossz nemzetközi mérlegén".

Sir Alex 1986 óta - nem számítva a csekély jelentőségű angol Szuperkupát - 21 trófeát nyert meg a csapatával, de ezek közül csak egyet a Bajnokok Ligájában.

Ferguson az elmúlt egy évben többször utalt arra, hogy a fáradtság és a fásultság miatt nem tudta 2007-ben sikeresen zárni a hazai és a nemzetközi kupaporondon az idényt - most ellenben 10 napot pihentek és készültek a játékosai a moszkvai döntőre. Természetesen a Chelsea játékosainak ugyanannyi állt a rendelkezésére.

Egyébként is: szoros csatára van kilátás. Amióta Roman Abramovics a Chelsea tulajdonosa (nem mellékesen, amióta vásárlásaival a Man United méltó vetélytársává emelte a Kékeket) a két gárda 13 mérkőzést vívott egymással.

Ezek közül mindössze kettő (!) zárult egygólosnál nagyobb különbséggel: az egyiken, 2006 áprilisának végén a Chelsea megnyerte a Mourinho-éra második bajnokságát, a másikon, 2007 őszén, elkezdődött egy új korszak, a Grant-éra. Az elsőt 3-0-ra a Chelsea, a másodikat 2-0-ra a Man United nyerte meg.A Manchester United és a Chelsea az 1955-ben kezdődött, előbb Bajnokcsapatok Európa-kupájának, majd Bajnokok Ligájának nevezett sorozat első "tiszta angol" döntőjét játssza majd Moszkvában. Korábban kétszer (2000: Real Madrid-Valencia, 2003: AC Milan-Juventus) vívták azonos nemzetbeli csapatok a döntőt.

A Man United negyven évvel ezelőtt, s 1999-ben, a triplázás évében már elnyerte a trófeát. A Chelsea az első sikerére készül. Az előző két, említett fináléban, az azonos nemzetbeli csapatok közül az győzött, amelyik az adott évben a bajnokságban hátrább végzett. Ez most a Chelsea, amely május 11-én másodikként zárt a Manchester United mögött.

A Kékek számára egyébként május 21., a moszkvai döntő napja különleges dátum: 1971. május 21-én nyerte meg a klub az első nemzetközi trófeáját, a KEK döntőjében a Real Madridot legyőzve.

Ha a Man Unitedé lesz a kupa, Sir Alex Ferguson újabb rekordot mondhat magáénak: még egyetlen edző sem tudott negyedszázaddal az első nemzetközi kupasikere után európai kupát nyerni. A skót edző 1983-ban, még az Aberdeennel, a KEK-ben aratta első nemzetközi sikerét. A jelenlegi csúcstartó Sven-Göran Eriksson (1982, UEFA-kupa, IFK Göteborg; 1999, KEK, Lazio)

Ha a Man United nyer, Sir Alex lesz a 15. edző, aki kétszer is megnyerte a BEK-et, illetve a Bajnokok Ligáját. Közülük egyébként mindössze ketten (Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld) nyertek két különböző klubbal is.

A Manchester United játékosai közül Ryan Giggs, Phil Neville, Wes Brown és Paul Scholes 1999-ben már megnyerte a sorozatot. Előbbi kettő játszott, utóbbi kettő nem a barcelonai döntőben. A keret további tagjai közül Edwin van der Sar az Ajaxszal, Owen Hargreaves a Bayern Münchennel let BL-győztes.

A Chelsea tagjai közül Claude Makélélé és Nicolas Anelka a Real Madrid, Andrij Sevcsenko az AC Milan, Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira a Porto, Juliano Belletti a Barcelona tagjaként nyert már BL-t.

Csak elveszített BL-döntőben játszott eddig Patrice Evra (MU), illetve Michael Ballack (Chelsea) és Ashley Cole (Chelsea). A francia a Monaco, a német a Leverkusen, az angol az Arsenal színeiben.

A két keret több játékosa is szerepelt már az idényben a moszkvai Luzsnyiki stadionban. Az oroszok ellen 2-1-re elveszített Eb-selejtezőn Wayne Rooney gólt szerzett, igaz után "csinált" a saját tizenhatosán belül egy büntetőt. Játszott a mérkőzésen Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole és Shaun Wright-Phillips is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 19:01
×
×
×
×