eur:
389.09
usd:
361.36
bux:
68614.91
2024. május 7. kedd Gizella

A Manchester United nyerte a labdarúgó BL-t

A Manchester United hódította el a labdarúgó Bajnokok Ligáját. Az angol bajnok a moszkvai fináléban 1-1-es döntetlen után 11-esekkel 6:5-re nyert a Chelsea ellen.

Aligha kétséges, a moszkvai BL-döntő első húsz percének nem tett jót, hogy tökéletesen ismeri egymást a két csapat. Egyik gárda sem vállalt kockázatot, mindenki "kottából" futballozott.

A Manchester United többet birtokolta a labdát, mezőnyfölényt alakított ki, de helyzetekig akkor még nem jutott. Az első bő negyedóra legizgalmasabb jelenete Paul Scholes és Claude Makelele ütközése volt. Az eset után vérző fejű angol volt a szabálytalanabb, de tudta folytatni a játékot.

A 26. percben vezetést szerzett a Man United - kihasználta az első helyzetét. Wes Brown beadása után Cristiano Ronaldo remekül emelkedett fel, ráadásul, miután Michael Essien rosszul helyezkedett, tisztán fejelhetett kapura. A portugál túl jó játékos ahhoz, hogy egy ilyen helyzetet elrontson. Ronaldónak ez a 13 meccse a Chelsea ellen, s most szerzett először gólt. A 42. találatát érte el a 2007-2008-as szezonban. Nyolcadik gólját érte el az idei BL-sorozatban.

A következő negyedóra vitathatatlanul a Unitedé volt. Sir Alex játékosai kétszer annyit birtokolták a labdát, mint a Kékek, uralták a középpályát. Egy percen belül mindkét oldalon adódott helyzet. Ám ameddig a Chelsea Rio Ferdinand hibájából szerzehetett volna gólt (Van der Sar remek reflexszel védett), a United akciója kidolgozott támadás volt.

Rooney indítása után Cristiano Ronaldo pontosan adott középre, Carlos Tévez jól is fejelt - Petr Cechen kívül kevesen hárították volna ezt. Sőt: John Terry gyenge felszabadítása után Michael Carrick azonnal lőtt, de Cech ezt is védte.

Nem sokkal később Carlos Tévez lába előtt csúszott el a labda jó helyzetben. Viszont utána magára talált a Chelsea, vagy inkább egy szerencsés gól visszahozta a meccsbe a Kékeket. Michael Essien lövése után a labda mandinerezett Nemanja Vidics és Rio Ferdinand testén is, majd Frank Lampard a hálóba emelte az eléje került labdát.

A második félidőre változott a játék képe: a Chelsea birtokolta többet a labdát, s került fölénybe. Előbb Michael Essien, majd Michael Ballack lőtt a kapu fölé. Aztán hosszú perceken keresztül mezőnyjáték közepette birkóztak egymással a csapatok, majd Drogba óriási lövése után a labda a bal kapufáról pattant ki. Ez volt a második félidő legnagyobb helyzete, balszerencséje volt a Chelsea-nek.

Óriási energiákat mozgósítottak a játékosok, a mezőny legtöbbet futó játékosai 12 kilométer fölé kerültek. Ezért is volt meglepő, hogy egészen a 85. percig egyik edző sem cserélt, mintha a hosszabbításra tartogatták volna a friss erőket.

A 85. percben beállt Paul Scholes helyére Ryan Giggs, s ezzel a walesi a Man United szereplési rekordere lett: 759. mérkőzését játszotta a klub színeiben. A rendes játékidőben nem dőlt el a kupa sorsa, kétszer 15 perces hosszabbítás következettAz extra idő első negyedórájában egyre erősebben esett az eső, nagyon csúszóssá vált a talaj. Támadó játékosokat hozott be mindkét edző (Nani, illetve Kalou és Anelka lépett pályára), de nem lehetne azt állítani, hogy őrült módjára támadott a két csapat.

Egy-egy helyzet akadt mindkét oldalon: előbb Frank Lampard közeli lövése után pattant ki a labda a felső lécről, majd Evra kiváló betörése után Ryan Giggs lőtt a szinte üres kapura - John Terry fejjel mentett.

Az utolsó negyedórában már mindkét csapat az eredmény tartására ügyelt, noha a Manchester United az utolsó percekre kapott még egy esélyt. Didier Drogba indulatból pofon csapta egy csetepatéban Nemanja Vidicset, amiért Lubos Michel, a szlovák játékvezető kiállította. A BL-döntők történetében, Jens Lehmann után, az elefántcsontparti csatár lett a második kiállított játékos.

A United megpróbált még egy lapáttal rátenni, de már nem tudta bevenni a Chelsea kapuját. Véget ért a hosszabbítás, 130 perces csapata után. Következhettek a tizenegyesek. A két gárda augusztusban ugyancsak büntetőpárbajban döntötte el az angol Szuperkupát, a Community Shieldet - de hát hol van annak a presztízse a Bajnokok Ligájától.

Ott egyébként Van der Sar volt a hős, három büntetőt is hárított. A Chelsea a Liverpool elleni tavalyi BL-elődöntőben is tizenegyes-párbajban bukott el. A Man United nemzetközi kupatörténetében ez volt a harmadik "szétlövés" - az első színhelye, még 1985 elején, Székesfehérvár volt.

Az első négy lövés gól lett: Carlos Tévez laposan balra, Michael Ballack félmagasan balra, Michael Carrick jobbra, Juliano Belletti ugyancsak balra lőtte a labdát. Cristiano Ronaldo lövését Petr Cech kivédte.

Frank Lampard erővel a bal alsó sarokba vágta, Owen Hargreaves hobbra a felsőbe küldte a labdát, majd Ashley Cole-nak szerencséje volt: nem túl jól helyezett labdája becsúszott a bal alsóba. Nani magabiztosan talált a kapuba.

A tizedik lövő John Terry, a Chelsea csapatkapitánya, egyetlen saját nevelésű csillaga volt, aki a hosszabbításban megmentette a Kékeket egy kapott góltól. Megcsúszott a lövésnél, s hiába küldte el Van der Sart, a bal kapufa mellé lőtt.

4-4-ről folytatták. A brazil Anderson és az elefántcsontparti Kalou gólt lőtt, miként Ryan Giggs is. Aztán moszkvai idő szerint csütörtök éjjel fél kettőkor, Nicolas Anelka a holland kapus jobb kezére lőte a labdát. Edwin van der Sar, aki pályafutása legutóbbi BL-döntőjét, 1996-ban, a Juventus ellen, büntetőpárbajban veszítette el, kiütötte a labdát.

A Manchester United, ötven évvel a müncheni tragédia után, negyven évvel az egyetlen BEK-sikerük után, 1999, az első BL-győzelem éve óta a legeredményesebb szezont zárva, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×