eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az olimpiai lángra várnak a magyar hegymászók az Everesten

Már áll az Everest expedíció kettes tábora is 6400 méteren, de Várkonyi László és Klein Dávid most arra vár, hogy a kínaiak felvigyék a tibeti oldalról az olimpiai lángot. Amíg ez nem sikerül, addig a nepáli hadsereg elzárja az utat a Nepálból igyekvő mászók elől is. A két magyar hegymászó, akik arra készülnek, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül másszák meg a világ legmagasabb hegyét, azt remélik, hogy május 5-én elindulhatnak 6400 méter fölé, és onnan pedig a csúcstámadásra.

Az előretolt bázisnak is nevezett kettes tábor 6400 méteren áll - mondta az InfoRádiónak Várkonyi László, a magyar Mount Everest-expedíció tagja.

Kifejtette, hogy Klein Dáviddal három napja hagyták el ezt a tábort, miután kiderült, hogy ennél feljebb nem tudnak menni, mert a nepáliak nem engednek fel senkit Kína kérésére. Várkonyi László hozzátette: 25 fegyveres katona érkezett az alaptáborba, hogy elzárja az utat a mászók elől.

A magyar Mount Everest-expedíció tagja elmondta, hogy a kínaiak május elsején próbálják meg felvinni az olimpiai lángot a világ legmagasabb hegyére. Voltak olyan hírek, hogy április 28-án megpróbálják, de az erős szél ezt megakadályozta - tette hozzá.

Várkonyi László és Klein Dávid azt reméli, hogy május 5-én elindulhatnak 6400 méter fölé, és onnan pedig a csúcstámadásra.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×