eur:
389.25
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Dárdai csúcstartó Németországban

Péntek este az eddigi két német BL-győztes, a Borussia Dortmund és a Bayern München rangadójával megkezdődik a német labdarúgó Bundesliga tavaszi idénye. Az ősz legjobb magyar játékosa, Dárdai Pál különleges címmel dicsekedhet: egyetlen aktív külföldi játékos sem töltött el nála hosszabb időt német klubban.

A Werder Bremen és a Schalke egyaránt 36 ponttal zárta az első fél évet, mögöttük a címvédő Bayern következik hárompontos hátránnyal. Az elemzők körülbelül azonos esélyt adnak a három gárdának a bajnoki címre, megemlítve azt is, hogy Felix Magath csapata mindkét ellenfelét hazai pályán, az Allianz Arenában fogadja majd, egyaránt márciusban.

A Bundesliga I történetében már négyszer is előfordult, hogy az őszt a harmadik helyen záró együttes nyerte meg a bajnoki címet: 1986-ban és 2001-ben a Bayern, 1991-ben a Kaiserslautern, 1993-ban a Werder lépett előre a képzeletbeli dobogó alsó fokáról.

A bajorok számára viszonylag csendes volt a téli szünet, az átigazolási fronton nem történt szenzáció.

A BVB ellen tervezett kezdőcsapat is inkább az őszt idézi - Lúcióval. A világbajnok brazil, bár Magath szerint a dubaji edzőtáborban nem igazolta még, hogy visszanyerte a formáját, elfoglalja a helyét a védelem közepén.

Prinz Poldi, azaz Lukas Podolski derékfájdalmai miatt csak a cserepadon kezd, érdekes, hogy két olyan játékos is bekerült a csapatba, aki 2007 nyarán szinte biztosan Olaszországba távozik: a bosnyák Salihamidzic és a perui Pizarro.

Az ellenfél és pályaválasztó Dortmund a Bundesliga I legfiatalabb átlagéletkorú csapata, 24,7 évvel.
Dárdai: ritka, mint a fehér holló

Ami a magyarokat illeti, Dárdai Pál alapember a Herthában, amely a Wolfsburg ellen kezdi majd az idényt.

Dárdait 1997. január 1-jén szerződtette le az akkor második ligás berlini klub, így a középpályás Bundesliga-pályafutása második évtizedébe lépett. Az ellenfél új szerzeménye, a német élvonalba visszatért brazil Marcelinho éppen korábbi klubja ellen mutatkozik be új állomáshelyén.

Nehéz feladat vár Huszti Szabolcsra és csapatára: a Hannover a Werder Bremennél vendégeskedik. A listavezető soraiból természetesen hiányzik majd a horvát válogatott Klasnic, akire hamarosan veseátültetés vár.

Szélesi Zoltán csapata, az Energie Cottbus a Borussia Mönchengladbachot fogadja, Szabics Imre együttese, a Mainz a Bochumnál vendégeskedik. Mindkét magyar neve szerepel az előzetesen megadott összeállításban.

A Cottbus ellenfele, a Gladbach kispadján ünnepel majd az edző: Jupp Heynckes 500. Bundesliga-találkozóján dirigál élvonalbeli csapatot.

Néhány korábbi válogatott játékos utolsó profi idényét tölti. Két Európa-bajnok, Mehmet Scholl és Markus Babbel, valamint Dariusz Wosz is visszavonul a szezon végén.

Szabics Imre csapata, a sereghajtó Mainz erősített a legtöbb játékossal, és a legnagyobb pénzért: a Werder Bremennek Mohamed Zidanért kifizetett 2,8 millió euró a tél rekordja Németországban.

A 18 csapat 480 játékosa közül 236 a német állampolgárságú, 244 a külföldi, ötvenkilenc országból. A legtöbb légiós Brazíliából (22), Dániából (18), Hollandiából (14) és Csehországból (14) érkezett.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×