eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Beckham 50 milliárdot keres majd Los Angelesben

A szezon végén távozik David Beckham a Real Madrid labdarúgócsapatától, és az amerikai Los Angeles Galaxyhoz igazol. A 31 éves futballista ötéves szerződést ír alá a kaliforniai klubbal.

Döntött David Beckham: az angol válogatott korábbi csapatkapitánya a szezon végén a spanyol Real Madridtól az amerikai Los Angeles Galaxyhoz igazol.

"A héten a Real Madrid vezetősége arra kért, hogy döntsek a jövőmet illetően és további két évvel hosszabbítsam meg a szerződésem. Miután több lehetőséget is mérlegeltem, melyek között szerepelt a Madridban maradás és több brit és európai élcsapat ajánlata is, úgy döntöttem, hogy a Los Angeles Galaxyhoz igazolok" - közölte David Beckham.

"Rendkívül élveztem a Spanyolországban töltött éveket és nagyon hálás vagyok a klubnak, hogy lehetőséget adott nekem arra, hogy ilyen nagyszerű csapatban játsszak ilyen fantasztikus szurkolók előtt.

Büszke vagyok arra, hogy a futball két legnagyobb klubjában játszhattam és várakozással tekintek a kihívás elé, hogy a világ legnagyszerűbb játékát tovább fejlesszük abban az országban, amely oly szenvedélyesen szereti a sportot, mint az enyém" - áll David Beckham közleményében.

A 31 éves középpályás 2003-ban a Manchester Unitedtől szerződött a spanyol fővárosba, de nem tudott komoly sikereket elérni.

David Beckham a nyári, németországi világbajnokságon még az angol válogatott szövetségi kapitánya volt, ám az új szövetségi kapitány azóta nem hívta meg a keretbe.

A középpályás Fabio Capello vezetőedző nyári Madridba érkezése óta legtöbbször csak csereként jutott szóhoz.A BBC brit közszolgálati médiumnak adott korábbi interjúban Los Angeles Galaxy menedzsere arról beszélt, mit jelentene a klubnak és a futball amerikai népszerűségének Beckham érkezése.

"A Los Angeles Galaxy a Major League Soccer (az amerikai profiliga - a szerk.) ékkövének számít. A legjobb stadionban játsszunk és hihetetlen sikereket értünk el a bajnokságban, nagyszerű játékosokkal és csodálatos csapatokkal. A kiválóság hagyománya él a klubnál. Célunk az MLS első szuperklubjává válni. A Beckham nagyságához mérhető játékosok leigazolása nagyszerű lépés lenne a megfelelő irányba nem csupán a Galaxy, de az egész amerikai futball számára" - vélekedett a korábbi amerikai válogatott Alexi Lalas.

"Ez egy valóra vált álom"


A Los Angeles Galaxy egyik legnevesebb játékosa, Landon Donovan korábban úgy vélte: Beckham leigazolása nem csak az együttesnek, de az Egyesült Államok profi ligájának is hatalmas lökést adhatna.

"Azt hiszem, nehéz lenne kifejezni, hogy mit jelentene Beckham érkezése. Marketing szempontból ez egy valóra vált álom, ráadásul nem egy 35-36 éves, kiégett játékosról lenne szó. Beckham olyan sportoló, aki még mindig képes játszani, még mindig hatalmas a vonzereje, alighanem ő a világ leghíresebb labdarúgója" - vélte az amerikai válogatott labdarúgó.Kicsoda David Beckham?

A kezdetek

Az 1975-ben született Beckham először 11 évesen tűnt fel, amikor a korábbi legendás labdarúgó, Bobby Charlton focisulijában "osztályelső" lett. Próbajátékon szerepel az alsóbb osztályú Leyton Orientnél és a Tottenham Hotspur előkészítőjébe jár.

Manchester United (1989-2003)

1989-ben, 14. születésnapján csatlakozik karrierje legmeghatározóbb együtteséhez, majd két évvel később inasi szerződést ír alá.

1992-ben egy ma már legendás csapattal (többek között Ryan Giggs-zel, Paul Scholes-szal, Gary Neville-lel a soraiban) megnyeri az FA Ifjúsági Kupát szeptember 23.-án.

Az angol élvonalban 20 évesen, 1995 április 2.-án mutatkozik be. Közel 400 (pontosan 397) fellépésén 86 gólt szerez.

Alex Ferguson menedzser rövid időre kölcsönadja a Preston együttesének, ám sikerül végleg beverekednie magát a Manchester Unitedbe, mi több, annak emblematikus alakja lesz.

A legsikeresebb év az 1999-es, amikor a Manchester United végrehajtja az addig elképzelhetetlen bravúrt és egy idényben megnyeri a Bajnokok Ligáját, az angol bajnokságot és az FA-kupát, majd kicsit később az Interkontinentális (Világ-) Kupát.

Nem mintha a többi évben sikertelen lett volna: David Beckham angol bajnoki címet nyert még 1996-ban, 1997-ben valamint 2000 és 2003 között minden évben. Az FA Kupát 1999 mellett 1996-ban is elnyerték.

4

Real Madrid (2003-2006)

2003-ban szerződött a spanyol elitklubhoz, miután összekülönbözött a Manchester United teljhatalmú menedzserével, Sir Alex Fergusonnal. Sportszempontból nem bizonyult jó döntésnek, hiszen érkezése egybeesett a klub válságával, így három év alatt egyetlen trófeát sem sikerült nyernie.

Angol válogatott (1996-2006)

1996. szeptember 1-én, Moldova ellen mutatkozott be a háromoroszlánosok között. Alig négy évvel később 25 évesen már a nemzeti együttes csapatkapitánya (Olaszország ellen debütált) és ezt a címet 2006. júliusáig, a németországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjéig megtartja. A válogatottban 10 év alatt 94-szer szerepelt és 17 gólt rúgott.

Egyéni sikerek

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején személyes sikerekben sem szűkölködött. 1997-ben az Év Fiatal Játékosának választották Angliában, legnagyobb sikerei évében, 1999-ben a FIFA választásán is és az Aranylabda-szavazáson is második lett. Előbbi sikerét megismételte 2001-ben is.

A BBC brit közszolgálati médium szavazásán 2001-ben az Év Sportegyéniségének választották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×