eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A Dakar útvonalát vérrel jelölték ki"

"A felelőtlenség véres futama" - ezzel a címmel jelent meg vezércikk Vatikán legjelentősebb napilapjában, a L'Osservatore Romano című lapban.

A napilap szerint nem lehet sportversenynek nevezni egy olyan eseményt, amely eddig összesen 54 halálos áldozatot követelt, az elhunytak között 8 gyermekkel és 2 nővel.

A szerző később arról ír, hogy évről-évre egyre hosszabb lesz a táv, amelynek "útvonalát vérrel jelölték ki".

Nyugati modellt akarnak ráerőltetni egy olyan kultúrára, amely ezt nem igényli és minden lehetséges eszközzel igyekszik védekezni, de nincs esélye. A verseny, ami állítólag fellendíti az elmaradott afrikai országokat, a valóságban csak szenvedést okoz az itt élőknek, felbolygatja a nyugalmukat. Ahonnan továbbköltözik a mezőny, ott nem marad más, csak kosz és szemét, amit a helyieknek kell eltakarítani. Közben azt mondják az itt élőknek, hogy ez jó nekik. És vérig sértődnek, ha valaki tiltakozni vagy bírálni mer - áll a cikkben.

Olaszországban megdöbbentek a visszafogottnak tartott újságban megjelent cikken. Különösen azért, mert a Vatikán szócsövének tartott lapban nem szokott sporteseményekkel foglalkozni és nagyon ritkán jelenik meg benne kritikus hangvételű írás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×